Met enige regelmaat wordt mij arrogantie verweten omdat ik van mening ben dat ik de beste NLP trainer van Nederland en België ben. Nu kan arrogantie best vervelend zijn, zeker als het samengaat met een gebrek aan competenties. Maar wanneer je, zoals ik, alle benodigde competenties in huis hebt en je blijkt keer op keer de beste te zijn, dan is er niets mis met om aan anderen zeggen dat je de beste bent. Van alle NLP trainers die roepen dat zij de beste zijn, heeft er immers één gelijk!

Toch is het met regelmaat dat mensen vallen over zoveel arrogantie. Maar wat zij over het hoofd zien, is dat ik het spel van de oprechte dogmaticus speel. Dat is ook geen wonder, want het concept van een oprechte dogmaticus is amper bekend. Het idee van de oprechte dogmaticus komt uit het boek Filosofie & Ironie van Jan Bransen, hoogleraar filosofie van de gedragswetenschappen aan de Radboud Universiteit Nijmegen. Helaas, het boek Filosofie & Ironie is niet meer in druk omdat het al uit 1992 stamt. En dat is jammer want de titel, Filosofie & Ironie, zegt het al: bij het spel van de oprechte dogmaticus speelt ironie een grote rol. Je kan dan ook stellen dat het vooral de mensen zijn met weinig gevoel voor ironie die zich storen aan mijn gedrag als oprechte dogmaticus.

Gelukkig is Jan Bransen zo goed geweest om een herdruk mogelijk te maken. Speciaal hiervoor hebben we een nieuwe filosofische uitgeverij, Philosophicon, in het leven geroepen die zich toe gaat leggen op het uitgeven van pragmatische en/of post modene filosofische boeken waarvan Filosofie & Ironie een goed voorbeeld is. En speciaal voor deze heruitgave organiseren we ook een boekpresentatie op dinsdagavond 11 september 2012 in Oudean op de Oudegracht in Utrecht van 19.30 tot 21.30. Het programma is als volgt:

19.30 - 20.00 Lezing van mijn hand met als onderwerp: “Arrogantie, Zelfspot en Ironie” waarin ik nader uit zal leggen wat een oprechte dogmaticus is en hoe ironie laat zien dat de beste verdediging van zijn standpunten tevens ook de beste weerlegging ervan is. Mijn betoog zal zijn dat een oprechte dogmaticus ook altijd arrogant dient te zijn, maar wel arrogant met zelfspot. Normaal gesproken haal je met zelfspot jezelf onderuit, maar in het geval van de oprechte dogmaticus is dat geen probleem, omdat die positie ook al met ironie onderuit wordt gehaald.

20.00 - 20.05 Uitreiking van het eerst exemplaar van de herdruk aan professor Jan Bransen

20.05 - 21.30 Stand Up Philosophy van Jan Bransen. In Filosofie & Ironie spreekt Jan Bransen zich uit voor een dramaturgische opvatting van filosofie. Dat wil zeggen dat filosofen onderling een spel spelen. Voor de buitenwacht is het meestal onduidelijk dat er een spel gespeeld wordt. Ongeïnformeerde toehoorders denken onterecht dat filosofen serieus gelijk willen krijgen. Om deze verwarring voor de buitenwacht weg te nemen, stelt professor Jan Bransen voor om dan maar filosofie op het toneel te brengen zodat voor iedereen meteen duidelijk is dat er een spel gespeeld wordt. Dit idee gaan we op deze bijzondere avond voor het eerst in de praktijk brengen met een soort van Stand Up Comedy, maar dan filosofisch van aard: Stand Up Philosophy!

Wellicht is er ook nog een rol voor mij weggelegd in dit stuk Stand Up Philosophy, maar dat is waarschijnlijk geen goed nieuws voor mij. Want bij filosofie is het net als bij poker: wie het het langste doet, wint. Dus mocht je het leuk vinden om na al mijn arrogante gedrag mij een keer alle intellectuele hoeken van de kamer in te zien gaan, kom dan zeker.

Om de avond helemaal een speciaal karakter te geven, vindt deze avond allerminst in een gewone zaal plaats, maar in de theaterzaal van Oudaen. Het adres is Oudegracht 99 in Utrecht. Het tarief voor deze bijzondere avond is 29,50. Dit is inclusief een gratis exemplaar van het boek Filosofie & Ironie en twee drankjes. De datum is 11 september 2012 en de avond duurt van 19.30 tot en met 21.30 terwijl de ontvangst al vanaf 19.00 uur is.

Wanneer je deze prachtige avond mee wilt maken, geef je dan op door op de onderstaande button te klikken:

No comments

Add Comment

Enclosing asterisks marks text as bold (*word*), underscore are made via _word_.
Standard emoticons like :-) and ;-) are converted to images.

To prevent automated Bots from commentspamming, please enter the string you see in the image below in the appropriate input box. Your comment will only be submitted if the strings match. Please ensure that your browser supports and accepts cookies, or your comment cannot be verified correctly.
CAPTCHA