Dit is een herdruk van de TIOUW Nieuwsbrief #152 maandag 22 juni 2008

Neuro-Linguïstisch Programmeren (NLP) is een combinatie van je brein effectief besturen (Neuro) en excellent communiceren (Linguïstisch). Bij dat laatste heeft NLP twee modellen hoe je kan communiceren. Een model waar ik hier verder niet op in kan gaan wegens ruimtegebrek is hoe je communiceert op basis van ruimte creëren voor de ander om op basis van zijn eigen betekenis en ervaringen de juiste motivatie te vinden. Het andere model is communiceren op basis van specifieke informatie.

Voor veel zaken is het belangrijk dat mensen communiceren op basis van specifieke informatie. Wanneer je met een team een vliegtuig aan het bouwen bent, dan wil ik, voordat ik er in stap, zeker weten dat dat gedaan is op basis van specifieke informatie. Elke moer moet precies op de goede plek zitten.

Toch gaat NLP ervan uit dat bij alle communicatie drie problemen spelen. Ons talig vermogen werkt alleen doordat het in staat is om zaken weg te laten, te verdraaien en te generaliseren. Dat klinkt misschien vreemd dat communicatie werkt door dingen weg te laten, te verdraaien en te generaliseren, maar toch is het echt zo. Stel je wilt vertellen wat het woord “bakker” betekent. Als je nu niets kon weglaten, niets kon verdraaien en en niets kon generaliseren, dan was het onmogelijk om te vertellen wat het woord “bakker” betekent. Want omdat je dan niets mocht weglaten moest je alle details vertellen, hoe onbelangrijk ook. Omdat je niets mocht verdraaien mocht je alleen maar dingen zeggen die echt, 100% compleet realistisch waren en omdat je niet mocht generaliseren moest je alles over een bakker vertellen die je toevallig kent, maar mocht je niets zeggen over bakkers in het algemeen. Met andere woorden zonder weg te laten, te verdraaien en te generaliseren kunnen we niet communiceren.

Waar het dan om gaat bij excellent communiceren is de juiste dingen weg laten, de juiste dingen te verdraaien en de juiste dingen te generaliseren. Mensen die dat doen vertonen vaak ook excellent gedrag. Andersom: wanneer je de verkeerde dingen weglaat, verdraait en generaliseert, dan heb je een wereldbeeld dat je te veel beperkt. Mensen die problemen hebben rond angst, woede of verdriet laten dan ook de verkeerde dingen weg (bijvoorbeeld dat er ook zaken goed gaan), verdraaien de verkeerde dingen (bijvoorbeeld dat er ook mensen zijn die wel om hen geven) en generaliseren te veel (bijvoorbeeld dat de problemen langdurig zijn en niet van kortstondig). Een NLP coach luistert goed wat mensen zeggen en zorgt er vervolgens voor dat zij hun wereldbeeld zo aanpassen dat de problemen verdwijnen en ze zich weer goed gaan voelen.

Abonneren op de nieuwsbrief doe je met het volgende formulier:
(Nota Bene: Ik heb groot respect voor jouw privacy and zal nooit op wat voor manier dan ook jouw email met andere delen. Nooit. Je kunt altijd zonder opgaaf van redenen, zonder vragen of wat dan ook je gegevens laten verwijderen.)
Categories: NLP Nieuwsbrief Archief

No comments

Add Comment

Enclosing asterisks marks text as bold (*word*), underscore are made via _word_.
Standard emoticons like :-) and ;-) are converted to images.

To prevent automated Bots from commentspamming, please enter the string you see in the image below in the appropriate input box. Your comment will only be submitted if the strings match. Please ensure that your browser supports and accepts cookies, or your comment cannot be verified correctly.
CAPTCHA

Submitted comments will be subject to moderation before being displayed.