Recent onderzoek naar de werking van neuronen legt nieuwe eigenschappen bloot.

Neuronen zijn complexe cellen, maar in de basis zenden synapsen elektrische signalen naar de dendrieten en het cellichaam (de input van de cel), en axonen sturen de signalen weg (output). De axonen van de ene cel staan in contact met de dendrieten of het cellichaam van de andere cel.

Recent onderzoek heeft echter aangetoond dat de communicatie tussen neuronen veelzijdiger lijkt te zijn dan tot nu toe werd gedacht. Het blijkt dat axonen ook met elkaar kunnen communiceren en het blijkt dat ze signalen kunnen sturen naar het cellichaam van de eigen cel. Het lijkt erop dat axonen zelf in staat zijn signalen te verwerken zonder dat dendrieten of het cellichaam daarbij betrokken is. De onderzoekers zagen dat axonen signalen duizenden malen langzamer verwerken dan dendrieten. Dit suggereert dat neuronen de mogelijkheid hebben om signalen snel via de dendrieten of langzaam via de axonen te sturen.

De onderzoekers ontdekten verder dat neuronen niet per definitie een binnenkomend signaal direct doorsturen. Het blijkt dat neuronen stimuli tot maximaal zo’n 10 minuten kunnen opslaan en integreren waarna ze signalen door gaan geven aan andere cellen. En dit gebeurt via de axonen. Deze ontdekking kan interessant zijn voor onderzoek bijvoorbeeld naar de werking van het geheugen.

De onderzoekers erkennen dat er nu nog veel vragen open staan. Het is bijvoorbeeld nog geheel niet duidelijk hoe de axonen met elkaar communiceren. Ook is onduidelijk hoeveel neuronen op deze manier kunnen werken – kunnen slechts enkele neuronen dit of is deze functionaliteit wijd verspreid? Belangrijk is echter dat er nieuwe eigenschappen zijn ontdekt die ons meer kunnen vertellen over de werking van neuronen.

Bron: Eurekalert

[Commentaar van Joost: Het is een gouden eeuw voor wetenschappelijk onderzoek naar het brein. We leren steeds meer, maar weten nog weinig. Tegelijkertijd heeft Neuro-Linguïstisch Programmeren (NLP) een heel eigen kijk op de werking van het brein. Deze visie is niet wetenschappelijk, maar wel effectief in de praktijk. Steeds meer worden onderdelen bevestigt door neurowetenschappers zoals bijvoorbeeld tijdslijnen, de plasticiteit van het brein en de werking van hypnose. Om meer inzicht te geven in de originele ideeën van NLP over het brein heb ik het relevante deel uit mijn standaardwerk over NLP “Breintraining: handboek voor moderne NLP” in het onderstaande gratis rapport gevat dat je op kan vragen wanneer je dat wilt.]



Categories: Breinnieuws

No comments

The author does not allow comments to this entry