Wanneer we meer weten over hoe het geheugen in het brein werkt, zijn we beter in staat oplossingen te vinden voor afwijkingen die invloed hebben op het geheugen.

Geheugen consolidatie is het neurologische proces waarmee we herinneringen in onze hersenen opslaan. Echter, geheugen is dynamisch en het verandert wanneer nieuwe ervaringen oude herinneringen terughalen. Dit heeft als gevolg dat herinneren het geheugen kwetsbaar maakt totdat de herinnering weer is opgeslagen. Het opnieuw opslaan wordt geheugen reconsolidatie genoemd.

We weten dat synthese van nieuwe proteïnen binnen in neuronen nodig is om herinneringen op te slaan. Een recente studie heeft onderzocht of er verschillen zijn tussen consolidatie en reconsolidatie op het moment dat proteïnesynthese in het brein op gang wordt gezet.

Tijdens het onderzoek werden proeven gedaan met laboratoriumratten. Zij kregen een elektrische schok terwijl ze een toon hoorden. Hierdoor werd een angst herinnering geconsolideerd. De volgende dag kregen ze alleen de toon te horen. Hierdoor werd de eerdere angst herinnering opgehaald waardoor daarna reconsolidatie plaats zou vinden. Tijdens beide stappen werden de ratten geïnjecteerd met een stof die proteïnesynthese tegenhoudt.

Het bleek dat de stof alleen effect had op het consolidatie proces en niet op het reconsolidatie proces. Hieruit leidden de onderzoekers af dat de twee processen meer van elkaar verschillen dan gedacht. De ontdekking is onder andere belangrijk voor onderzoek naar remedies voor het behandelen van aan geheugen gerelateerde afwijkingen zoals post traumatisch stress syndroom.

Bron: Eurekalert


[Commentaar van Joost: Het is een gouden eeuw voor wetenschappelijk onderzoek naar het brein. We leren steeds meer, maar weten nog weinig. Tegelijkertijd heeft Neuro-Linguïstisch Programmeren (NLP) een heel eigen kijk op de werking van het brein. Deze visie is niet wetenschappelijk, maar wel effectief in de praktijk. Steeds meer worden onderdelen bevestigt door neurowetenschappers zoals bijvoorbeeld tijdslijnen, de plasticiteit van het brein en de werking van hypnose. Om meer inzicht te geven in de originele ideeën van NLP over het brein heb ik het relevante deel uit mijn standaardwerk over NLP “Breintraining: handboek voor moderne NLP” in het onderstaande gratis rapport gevat dat je op kan vragen wanneer je dat wilt.]



Categories: Breinnieuws

No comments

The author does not allow comments to this entry