Onze hersenen doen non-stop voorspellingen van de wereld om ons heen en houden tegelijk in de gaten hoe deze voorspellingen uitkomen. Wetenschappers proberen te ontdekken hoe het systeem hierachter werkt.

Het leven zou een stuk eenvoudiger worden wanneer alles zou gebeuren zoals we anticiperen. Het zou veel energie schelen. In de neurologie heeft men ontdekt dat ons brein voorspellingen doet van wat er om ons heen gaat gebeuren en dat het controleert hoe de voorspellingen uitkomen. De orbitofrontale cortex, een deel aan de voorkant van de hersenen, blijkt een centrale rol te spelen in dit ‘controlesysteem’. Een beschadiging aan dit deel van de hersenen kan ervoor zorgen dat iemand herinneringen met realiteit verwart en dat die persoon daardoor anticipeert op gebeurtenissen die waarschijnlijk niet meer zullen gebeuren.

Nu is het voor het vergroten van de overlevingskansen cruciaal dat het brein haar voorspellingen aan kan passen wanneer het geconfronteerd wordt met gevaar. Een studie heeft onderzocht in hoeverre het ‘controlesysteem’ wordt beïnvloed wanneer er op gevaar wordt geanticipeerd. De resultaten tonen aan dat het geen invloed heeft.

Dit betekent dat het brein zich voorbereidt wanneer het gevaar verwacht, maar wanneer het gevaar uitblijft (omdat de situatie toch verkeerd was geïnterpreteerd), kan het normaal blijven functioneren zonder dat er andere breinprocessen op gang worden gezet. Deze mogelijkheid van het brein is waarschijnlijk net zo oud in de evolutie als instinctieve reacties op bedreiging. Het systeem zorgt ervoor dat het brein verbonden blijft met wat er echt gebeurt.

Bron: Eurekalert


[Commentaar van Joost: Het is een gouden eeuw voor wetenschappelijk onderzoek naar het brein. We leren steeds meer, maar weten nog weinig. Tegelijkertijd heeft Neuro-Linguïstisch Programmeren (NLP) een heel eigen kijk op de werking van het brein. Deze visie is niet wetenschappelijk, maar wel effectief in de praktijk. Steeds meer worden onderdelen bevestigt door neurowetenschappers zoals bijvoorbeeld tijdslijnen, de plasticiteit van het brein en de werking van hypnose. Om meer inzicht te geven in de originele ideeën van NLP over het brein heb ik het relevante deel uit mijn standaardwerk over NLP “Breintraining: handboek voor moderne NLP” in het onderstaande gratis rapport gevat dat je op kan vragen wanneer je dat wilt.]



Categories: Breinnieuws

No comments

The author does not allow comments to this entry