Neuronen communiceren niet alleen via de synapsen, maar ook buiten de cellen om via elektrische velden.

Een elektrische lading veroorzaakt een elektrisch veld. Aangezien neuronen informatie uitwisselen door middel van elektrische stroompjes ontstaan er dus elektrische velden om neuronen heen. De neurale circuits van communicerende hersencellen binnen het brein creëren elektrische velden die elkaar overlappen.

Binnen de neurologie zijn er meerdere theorieën met betrekking tot het effect van deze velden. Men heeft zelfs ooit eens gedacht dat de velden niets meer waren dan slechts een onvermijdelijk en onbeduidend neveneffect van de neurale communicatie. Tegenwoordig vermoedt men echter dat de velden een belangrijke rol spelen in de werking van het brein. In sommige hersendelen, zoals de hippocampus, een hersengebied verantwoordelijk voor het vormen van herinneringen, en de neocortex, een gebied waar lange termijn herinneringen worden opgeslagen, zijn de elektrische velden sterker dan in andere gebieden. Dit duidt op een bepaalde functie van deze velden.

Eén van de problemen bij het onderzoeken van de elektrische velden in het brein is dat ze heel zwak zijn. Bovendien zijn de velden relatief klein. Dit maakt het moeilijk om er goede metingen op los te kunnen laten. Moderne technologische ontwikkelingen bieden meer en meer uitkomst en een recent onderzoek heeft interessante aanwijzingen gevonden.

Tijdens het onderzoek heeft men kunnen zien hoe een zwak elektrisch veld invloed heeft op de neurale activiteit. Dit suggereert dat communicatie tussen neuronen niet alleen van cel tot cel plaatsvindt via de synapsen, maar ook buiten de cellen om via de velden. Dit zou dus betekenen dat neuronen een tweede manier hebben om te communiceren.

Bron: Eurekalert

[Commentaar van Joost: Het is een gouden eeuw voor wetenschappelijk onderzoek naar het brein. We leren steeds meer, maar weten nog weinig. Tegelijkertijd heeft Neuro-Linguïstisch Programmeren (NLP) een heel eigen kijk op de werking van het brein. Deze visie is niet wetenschappelijk, maar wel effectief in de praktijk. Steeds meer worden onderdelen bevestigt door neurowetenschappers zoals bijvoorbeeld tijdslijnen, de plasticiteit van het brein en de werking van hypnose. Om meer inzicht te geven in de originele ideeën van NLP over het brein heb ik het relevante deel uit mijn standaardwerk over NLP “Breintraining: handboek voor moderne NLP” in het onderstaande gratis rapport gevat dat je op kan vragen wanneer je dat wilt.




Categories: Breinnieuws

No comments

The author does not allow comments to this entry