Binnen de neocortex ligt een subnetwerk van neuronen dat zeer actief is. Wetenschappers proberen meer inzicht te krijgen in de functie en betekenis van dit netwerk.

Tot nu toe wordt aangenomen dat de neocortex verantwoordelijk is voor het hogere leren. Het bestaat uit biljoenen neuronen en het is onder andere verantwoordelijk voor een aantal belangrijke taken, zoals zintuiglijke waarneming, motoriek, ruimtelijk redeneren, bewust denken en taal. Al 40 jaar zijn neurowetenschappers de neocortex aan het bestuderen en nu kunnen ze dankzij nieuwe technologische ontwikkelingen verder gaan dan tot nu toe mogelijk was.

Lang werd gedacht dat een klein deel van de neuronen in de neocortex het grootste deel van het werk op zich nemen en nu zijn daar concrete aanwijzingen voor gevonden. Wetenschappers hebben ontdekt deze neuronen meer verbindingen hebben dan de andere neuronen in de neocortex. De activiteit van deze neuronen kan vergeleken worden met hoe social media als Facebook werkt. Van alle leden die er zijn, is er maar een relatief klein gedeelte dat actief bezig is en blijft met zijn of haar profielpagina en met de contacten. Deze mensen breiden hun netwerk het meest uit. Zij zijn het meest actief, zij verrichten het meeste werk.

In de neurowetenschap is dit een belangrijke ontdekking. Samen met de technologische ontwikkelingen maken dit soort stappen in het onderzoek het mogelijk om nog meer te leren over de werking van het brein of van bepaalde aspecten daarvan.

Bron: Eurekalert

[Commentaar van Joost: Het is een gouden eeuw voor wetenschappelijk onderzoek naar het brein. We leren steeds meer, maar weten nog weinig. Tegelijkertijd heeft Neuro-Linguïstisch Programmeren (NLP) een heel eigen kijk op de werking van het brein. Deze visie is niet wetenschappelijk, maar wel effectief in de praktijk. Steeds meer worden onderdelen bevestigt door neurowetenschappers zoals bijvoorbeeld tijdslijnen, de plasticiteit van het brein en de werking van hypnose. Om meer inzicht te geven in de originele ideeën van NLP over het brein heb ik het relevante deel uit mijn standaardwerk over NLP “Breintraining: handboek voor moderne NLP” in het onderstaande gratis rapport gevat dat je op kan vragen wanneer je dat wilt.



Categories: Breinnieuws

No comments

The author does not allow comments to this entry