Het is wetenschappers gelukt om het verouderingsproces van laboratoriummuizen met een ouderdomsziekte om te keren.

Voor dit onderzoek hebben wetenschappers muizen genetisch gemanipuleerd, zodat de muizen vroegtijdig verouderden. Dit bereikten ze door een zogenaamde genetische telomerase schakelaar in te bouwen. Het telomerase enzym zorgt er namelijk voor dat de telomeren, die de uiteinden van chromosomen beschermen, worden onderhouden. Als dit enzym ‘uit staat’ worden de chromosomen dus niet goed beschermd en zal vroegtijdige aftakeling plaatsvinden, omdat er geen nieuwe cellen meer worden aangemaakt en weefsel zal verzwakken.

Ook bij mensen heeft een laag niveau van telomerase als gevolg dat telomeren verslijten, waardoor weefsels verzwakken en hun functies niet meer (goed) kunnen uitvoeren. Dit is precies wat er tijdens het ouder worden gebeurt.

Met behulp van de schakelaar konden de onderzoekers muizen kweken die vroegtijdig ouder werden. Door de schakelaar aan te zetten konden de onderzoekers zien of een toename van telomerase een herstel van telomeren tot gevolg had waardoor het verouderingsproces kon omkeren.

Het bleek een groot effect te hebben. Veel aspecten van verouderen werden omgekeerd, waaronder de achteruitgang door hersenziekten en onvruchtbaarheid. Het brein van de muizen begon weer te groeien waardoor verloren cognitieve functies terugkeerden. Ook begonnen de testikels weer te groeien waardoor de vruchtbaarheid verbeterde.

De toepasbaarheid op mensen is nog iets voor de toekomst. Of het toepasbaar zal zijn bij normaal verouderen is een nog moeilijkere vraag, aangezien er dan meer factoren meespelen. Het onderzoek biedt in ieder geval belangrijke nieuwe inzichten. Er zijn menselijke ouderdomsziekten waarbij verkorte telomeren een belangrijke rol spelen. Misschien dat de strategie van dit onderzoek uitkomst kan bieden in de behandeling van die ziekten. Dit onderzoek toont in ieder geval duidelijk aan hoe belangrijk de rol is van telomeren en dat een verlies van telomeren de oorzaak kan zijn van ouderdomsziekten en dat juist een herstel van die telomeren de achteruitgang door ouderdom kan verlichten.


Bron: Dana-Farber Cancer Institute

[Commentaar: We staan aan de vooravond van een biomedische revolutie die de komende dertig jaar ervoor gaat zorgen dat we veel gezonder blijven en langer in goede gezondheid blijven leven. Wat dat betreft zijn de mensen die vandaag de dag leven een overgangsgeneratie. Het is dus zaak om zo gezond als mogelijk te blijven. Daarvoor is het cruciaal om plezier te maken, te ontspannen en vrij te zijn van problemen zoals angst, stress of verdriet. Maar gezonde voeding is ook van groot belang. Speciaal hiervoor heb ik een gratis rapport gemaakt waarin de belangrijkste afwegingen staan rond het al dan niet slikken van multi-vitamines. Wanneer je meer wilt weten over de wetenschappelijke onderbouwing van multi-vitamines, vraag dan het onderstaande rapport op.

Categories: Breinnieuws

No comments

The author does not allow comments to this entry