The Institute of Unconventional Wisdom (TIOUW) kiest er heel bewust voor om onconventioneel te zijn. Uitgangspunt is dat als grote groepen iets vinden, het tegendeel waarschijnlijk waar is. Het beste voorbeeld is de psychologie. Met statistisch onderzoek vinden zij steeds wat voor de grootste groep geldt, maar tot effectief mensen verder kunnen helpen leidt het bijna nooit. Nee, het tegendeel is eerder waar: uiterst effectieve manieren om een beter leven te leiden, zijn vaak slechts in een relatief kleine groep bekend. Zo zijn bijvoorbeeld de meeste mensen experts in zich slecht voelen, terwijl slechts een klein aantal mensen het lukt om een expert te worden in je goed voelen.

Nu zijn Neuro-Linguïstisch Programmeren (NLP) en het Enneagram, de tools waarmee ik het meeste werk, sowieso al onconventioneel. De meeste mensen in Nederland hebben er nog nooit van gehoord, laat staan dat zij zelf uitgeprobeerd hebben wat zij er mee kunnen. Relatief weinig mensen hebben zelf ervaring met het Enneagram en NLP. Een van de redenen dat ik zoveel laagdrempelige manieren aanbied in de vorm van gratis handleidingen en video's, eendaagse workshops & avonden, en gratis verkennende en vrijblijvende gesprekken, is dat zoveel mogelijk mensen zelf ervaren wat zij ermee kunnen.

Binnen het NLP wereldje ben ik bekend als zeer kritisch. Het verbaast mij altijd hoe het mogelijk is dat bij een methodiek waarbij leren, flexibiliteit en veranderingen zo centraal staan als bij NLP, er bij de meeste NLP opleidingen en trainers de afgelopen dertig jaar zo weinig veranderd is. Ik kies welbewust voor de moderne NLP van dr. Richard Bandler. Moderne NLP is weliswaar onconventioneel (maar dat zie ik als een pluspunt), tegelijkertijd is moderne NLP ook veel eenvoudiger toe te passen en geeft het meer resultaat. Allemaal redenen om voor moderne NLP te kiezen.

Ook voor het Enneagram geldt dat er te veel mensen zijn die van alles en nog wat erbij halen of er ongebreideld op los fantaseren. Vandaar dat ik mijn eigen onconventionele versie van het Enneagram ontwikkeld heb door het Enneagram te bevrijden van alle onzin en het dichter bij hedendaags wetenschappelijk onderzoek te brengen. Onconventioneel binnen het Enneagram wereldje, maar hierdoor wordt het Enneagram veel beter inzetbaar voor een beter leven of het beter omgaan met andere mensen, zowel priv├ę als zakelijk. Kortom, met een onconventionele aanpak kom je verder.


Categories: NLP FAQ

No comments

Add Comment

Enclosing asterisks marks text as bold (*word*), underscore are made via _word_.
Standard emoticons like :-) and ;-) are converted to images.

To prevent automated Bots from commentspamming, please enter the string you see in the image below in the appropriate input box. Your comment will only be submitted if the strings match. Please ensure that your browser supports and accepts cookies, or your comment cannot be verified correctly.
CAPTCHA

Submitted comments will be subject to moderation before being displayed.