Tijdens de slaap wordt informatie verwerkt. Met behulp van hersenscans hebben onderzoekers waar kunnen nemen hoe dat proces verloopt.

Een groep vrijwilligers werd gevraagd ’s avonds woordjes te leren. De kennis werd direct getest. Tijdens hun slaap werden hun hersenen gescand met behulp van een EEG. De volgende ochtend werd hun kennis opnieuw getest en het bleek dat ze niet alleen meer woorden herinnerden dan de avond daarvoor, ze herkenden de woorden ook sneller.

Een controlegroep moest ’s ochtends woordjes leren waarna ze direct getest werden. Vervolgens kregen zij ’s avonds hun tweede test. De controlegroep liet geen verbeteringen zien ten opzichte van de eerste test, zoals de testgroep dat liet zien.

De EEG toonde aan dat tijdens de diepe slaap (en niet tijdens de REM slaap) de herinneringen werden versterkt. Bovendien namen de onderzoekers zogenaamde slaap spindles waar. Dat zijn korte maar intense verhogingen van de hersenactiviteit waarmee het brein informatie verdeelt over verschillende hersendelen die te maken hebben met geheugen. Het bleek dat hoe meer spindles een proefpersoon had gehad tijdens zijn of haar slaap, hoe beter ze scoorden tijdens de tweede test. De spindles zorgden ervoor dat een herinnering niet alleen beter wordt onthouden, maar ook dat de informatie van die herinnering beter kan worden toegepast.

Ofschoon het experiment alleen met het onthouden van woorden werkte, achten de onderzoekers het zeer aannemelijk dat hetzelfde proces voor het vastleggen van alle soorten herinneringen geldt. Een goede nachtrust zorgt er dus voor dat herinneringen goed worden opgeslagen en dat de kennis geïntegreerd wordt met andere informatie die reeds in het brein zit.


Bron: Eurekalert

[Commentaar van Joost: Het is een gouden eeuw voor wetenschappelijk onderzoek naar het brein. We leren steeds meer, maar weten nog weinig. Tegelijkertijd heeft Neuro-Linguïstisch Programmeren (NLP) een heel eigen kijk op de werking van het brein. Deze visie is niet wetenschappelijk, maar wel effectief in de praktijk. Steeds meer worden onderdelen bevestigt door neurowetenschappers zoals bijvoorbeeld tijdslijnen, de plasticiteit van het brein en de werking van hypnose. Om meer inzicht te geven in de originele ideeën van NLP over het brein heb ik het relevante deel uit mijn standaardwerk over NLP “Breintraining: handboek voor moderne NLP” in het onderstaande gratis rapport gevat dat je op kan vragen wanneer je dat wilt.




Categories: Breinnieuws

No comments

The author does not allow comments to this entry