Recent neurobiologisch onderzoek toont aan dat wanneer we een keuze moeten maken, ons brein eerst tot een bepaald punt bewijs verzamelt waarna het overgaat tot actie.

In de psychologie bestaan er al langer modellen die het beslissingen maken beschrijven. Ook deze modellen laten zien hoe mensen eerst bewijs verzamelen, voor ze in actie komen. Echter, tot nu toe was onbekend hoe zich dit op neurobiologisch niveau manifesteert.

Tijdens een onderzoek ontdekten wetenschappers hoe neuronen die visuele informatie verwerkten deze informatie doorgaven aan neuronen verantwoordelijk voor beweging, waarbij deze bewegingneuronen fungeerden als een soort poortwachter: ze bleven net zolang wachten met overgaan tot actie tot er voldoende duidelijke informatie was verzameld. Pas wanneer dat was gebeurd, zetten de bewegingneuronen de gekozen beweging in. Verder bleek dat de bewegingneuronen een soort kiessysteem gebruikten met betrekking tot de visuele informatie (de dingen waaruit gekozen kon worden). Hierdoor werd verzekerd dat alle informatie goed afgewogen kon worden.

De resultaten van dit onderzoek kunnen mogelijk meer inzicht verschaffen in psychologische afwijkingen. Bij meerdere psychologische afwijkingen en gebreken komen namelijk problemen met beslissingen maken voor. Eerder onderzoek suggereert bijvoorbeeld dat ADHD patiënten moeite hebben met controle houden over het verzamelen en verwerken van bewijs.

Dit onderzoek laat het verband zien tussen de psychologische en de neurobiologische processen. Het is een voorbeeld van hoe psychologische modellen en theorieën steeds meer op neurobiologisch niveau onderbouwd kunnen worden.


Bron: Vanderbilt

[Commentaar van Joost: Het is een gouden eeuw voor wetenschappelijk onderzoek naar het brein. We leren steeds meer, maar weten nog weinig. Tegelijkertijd heeft Neuro-Linguïstisch Programmeren (NLP) een heel eigen kijk op de werking van het brein. Deze visie is niet wetenschappelijk, maar wel effectief in de praktijk. Steeds meer worden onderdelen bevestigt door neurowetenschappers zoals bijvoorbeeld tijdslijnen, de plasticiteit van het brein en de werking van hypnose. Om meer inzicht te geven in de originele ideeën van NLP over het brein heb ik het relevante deel uit mijn standaardwerk over NLP “Breintraining: handboek voor moderne NLP” in het onderstaande gratis rapport gevat dat je op kan vragen wanneer je dat wilt.



Categories: Breinnieuws

No comments

The author does not allow comments to this entry