Hersenscans laten zien wanneer we het meest van een tegenstander leren.

Meedenken met tegenstanders en hen observeren is een belangrijke vorm van leren. Onderzoek met behulp van hersenscans lijkt aan te tonen dat we meer leren van de fouten en mislukkingen van een tegenstander dan van zijn of haar successen.

Deelnemers aan een onderzoek werden gevraagd een spel te spelen met de computer als tegenstander. Tijdens het spelen hield een hersenscanner de hersenactiviteit bij. Het spel was zo opgezet dat het direct feedback gaf met betrekking tot de gespeelde zet. Het bleek dat wanneer een speler een goede zet had gedaan de hersenactiviteit toenam, wat inhield dat de speler van zijn of haar eigen zet leerde. Wanneer de computer een goede zet had gedaan, nam de hersenactiviteit niet toe. Wanneer daarentegen de computer een verkeerde zet had gedaan, nam de hersenactiviteit weer wel toe. Dit suggereert dat wanneer mensen tijdens een activiteit een tegenstander observeren ze alleen van de fouten van de tegenstander leren en niet van zijn of haar successen.

Een opvallende bijkomstige ontdekking was dat wanneer spelers de computer observeerden wanneer die aan zet was, hun breinen actief waren alsof ze zelf aan de beurt waren. In de neurowetenschap is het bestaan van spiegelneuronen al een tijd bekend, maar tot nu toe ging men ervan uit dat spiegelneuronen alleen actief zijn tijdens de interactie met mensen. De reactie van de hersenen tijdens het spelen van dit spel lijkt aan te tonen dat spiegelneuronen ook actief zijn als er een vorm van interactie is met een computer.


Bron: University of Bristol

[Commentaar van Joost: Het is een gouden eeuw voor wetenschappelijk onderzoek naar het brein. We leren steeds meer, maar weten nog weinig. Tegelijkertijd heeft Neuro-Linguïstisch Programmeren (NLP) een heel eigen kijk op de werking van het brein. Deze visie is niet wetenschappelijk, maar wel effectief in de praktijk. Steeds meer worden onderdelen bevestigt door neurowetenschappers zoals bijvoorbeeld tijdslijnen, de plasticiteit van het brein en de werking van hypnose. Om meer inzicht te geven in de originele ideeën van NLP over het brein heb ik het relevante deel uit mijn standaardwerk over NLP “Breintraining: handboek voor moderne NLP” in het onderstaande gratis rapport gevat dat je op kan vragen wanneer je dat wilt.




Categories: Breinnieuws

No comments

The author does not allow comments to this entry