Bij experimenten op rondwormen is het wetenschappers gelukt het leven van deze dieren te verlengen door de werking van een gen te onderdrukken.

Wetenschappelijk onderzoek heeft al aangetoond dat een beperking van de inname van calorieën (oftewel een beperking van het dieet) het leven van dieren verlengd, waaronder ook zoogdieren. Omdat mensen relatief oud worden vergeleken bij de meeste dieren is dit effect bij mensen nog niet vastgesteld, maar de onderzoeken zijn gaande. Wetenschappers proberen het biochemische proces veroorzaakt door minder eten te achterhalen. Als dit lukt, moet het mogelijk worden om het leven van dieren te verlengen, zonder drastisch in te grijpen in de voedingswijze.

Het is nog niet duidelijk wat er nu precies gebeurt in het lichaam wanneer het een calorie beperkt dieet volgt. Onderzoekers hebben waargenomen dat er minder oxidatieve schade is wanneer er minder voedingsstoffen het lichaam binnen komen. Tevens heeft men ontdekt dat het natuurlijke systeem om DNA in het lichaam te repareren beter blijft werken. Bij het ouder worden, begint bij voldoende voeding dit ‘reparatiesysteem’ eerder gebreken te vertonen. Oxidatieve schade en beschadigingen aan het DNA zijn belangrijke oorzaken voor ouderdomsziekten en afwijkingen.

Wetenschappers proberen te achterhalen wat er nu gebeurt op genetisch en cellulair niveau bij caloriebeperking. Hiervoor onderzoekt men onder andere cellulaire routes. Deze routes in een cel bepalen hoe de cel reageert op binnenkomende moleculen. De zogenaamde TOR route speelt een belangrijke rol bij het verwerken van voedingstoffen. Het bepaalt waar binnenkomende moleculen naartoe worden gestuurd in de cellen en hoe ze worden verwerkt. De route bepaalt hoe gereageerd wordt op voeding. Omdat voeding (caloriebeperking) een rol speelt bij het verlengen van het leven van dieren, vermoeden onderzoekers dat de sleutel voor het verlengen van het leven bij de TOR route ligt. Als men weet hoe de TOR route op genetisch en moleculair niveau werkt, is men mogelijk in staat het leven te verlengen door deze route, bijvoorbeeld met behulp van drugs, te manipuleren.

Een mogelijk antwoord is gevonden met betrekking tot het recentelijk ontdekte gen drr-2. Dit gen is één van de belangrijkere onderdelen van de TOR route. Tijdens experimenten op rondwormen hebben onderzoekers de werking van drr-2 beïnvloed. De wormen waarbij de activiteit van drr-2 werd verzwakt leefden langer dan normaal, terwijl de wormen waarbij het gen werd versterkt juist korter leefden. Met andere woorden, het verzwakken van drr-2 lijkt hetzelfde effect te hebben als het volgen van een caloriebeperkt dieet.

Genetisch gezien zijn er veel overeenkomsten tussen rondwormen en andere dieren. Hierdoor is het aannemelijk dat een vergelijkbaar proces van het onderdrukken of juist activeren van één of meer genen hetzelfde effect heeft bij andere dieren en wellicht dus ook mensen. Er moet nog veel onderzocht worden, maar het experiment heeft veel duidelijk gemaakt.

Het verzwakken of versterken van de werking van genen is te bereiken met behulp van drugs. Door deze studie is de ontwikkeling van een levensverlengende drug een stap dichterbij gekomen.


Bron: UMHS

[Commentaar: We staan aan de vooravond van een biomedische revolutie die de komende dertig jaar ervoor gaat zorgen dat we veel gezonder blijven en langer in goede gezondheid blijven leven. Wat dat betreft zijn de mensen die vandaag de dag leven een overgangsgeneratie. Het is dus zaak om zo gezond als mogelijk te blijven. Daarvoor is het cruciaal om plezier te maken, te ontspannen en vrij te zijn van problemen zoals angst, stress of verdriet. Maar gezonde voeding is ook van groot belang. Speciaal hiervoor heb ik een gratis rapport gemaakt waarin de belangrijkste afwegingen staan rond het al dan niet slikken van multi-vitamines. Wanneer je meer wilt weten over de wetenschappelijke onderbouwing van multi-vitamines, vraag dan het onderstaande rapport op.

Categories: Breinnieuws

No comments

The author does not allow comments to this entry