Soms gebeurt het dat je een ‘klik’ hebt met iemand. Je begrijpt elkaar. fMRI scans laten zien wat er in het brein gebeurt.

Tijdens een gesprek kun je met iemand op één lijn zitten met betrekking tot één of meerdere onderwerpen. Er is dan een ‘klik’. Je begrijpt wat de ander zegt en de ander begrijpt jou. Wetenschappers hebben onderzocht hoe zich dit in het brein uit. Tijdens een experiment hebben ze met behulp van fMRI scans de hersenactiviteit gemeten van 11 proefpersonen.

Tijdens het experiment moesten de proefpersonen luisteren naar een verhaal dat voorgelezen werd door een vrouw. De scans lieten zien dat de patronen in het brein van de spreker en van de luisteraars overeenkwamen. Het bleek dat de patronen van de luisteraars 1 tot 3 seconden achterliepen op die van de spreker, maar bij sommige luisteraars liepen de patronen zelfs voor.

In de loop van de ‘conversatie’ begonnen de hersenpatronen steeds meer overeen te komen. De luisteraars bij wie het patroon het meest overeenkwam met dat van de spreker waren het best in staat het verhaal te reproduceren.

Als het verhaal in het Russisch werd voorgelezen, was er geen overeenkomst in de hersenpatronen, omdat de luisteraars het dan niet begrepen.


Bron: New Scientist

Binnen NLP is het hebben van rapport belangrijk. Deze proef laat zien wat er in de hersenen gebeurt als je rapport opbouwt met iemand.

[Commentaar van Joost: Het is een gouden eeuw voor wetenschappelijk onderzoek naar het brein. We leren steeds meer, maar weten nog weinig. Tegelijkertijd heeft Neuro-Linguïstisch Programmeren (NLP) een heel eigen kijk op de werking van het brein. Deze visie is niet wetenschappelijk, maar wel effectief in de praktijk. Steeds meer worden onderdelen bevestigt door neurowetenschappers zoals bijvoorbeeld tijdslijnen, de plasticiteit van het brein en de werking van hypnose. Om meer inzicht te geven in de originele ideeën van NLP over het brein heb ik het relevante deel uit mijn standaardwerk over NLP “Breintraining: handboek voor moderne NLP” in het onderstaande gratis rapport gevat dat je op kan vragen wanneer je dat wilt.




Categories: Breinnieuws

No comments

The author does not allow comments to this entry