Tijdens een onderzoek op laboratoriummuizen is gebleken dat een bepaalde proteïne, SIRT1 genaamd, een belangrijke rol speelt in de hypothalamus tijdens het ouder worden en het verhogen van de levensverwachting.

Wetenschappers hadden muizen genetisch gemanipuleerd waardoor deze meer SIRT1 produceerden. Tijdens een experiment werd deze muizen en een controlegroep (normale muizen) twee dagen lang geen voeding gegeven. Het bleek dat na twee dagen de genetische gemanipuleerde muizen actiever en alerter waren dan de normale muizen. Tevens bleek dat ze een hogere lichaamstemperatuur hadden dan de normale muizen. De lichaamstemperatuur van muizen die juist geen SIRT1 konden produceren, bleek lager te zijn dan normaal na twee dagen vasten.

Het onderzoek toont aan dat SIRT1 een rol speelt in een overlevingsmechanisme bij dieren ten tijde van voedselschaarste. Elk organisme op aarde beschikt over een vorm van SIRT1. De proteïne coördineert het metabolisme in het lichaam en regelt de reactie van het lichaam op voeding. SIRT1 wordt geactiveerd wanneer er weinig voedingstoffen binnenkomen. Van calorie beperkte diëten (dus een dieet waarbij relatief weinig voedingsstoffen binnenkomen) weet men dat ze een positieve invloed hebben op de levensverwachting. Waarom dat zo is, is niet helemaal duidelijk en wordt onderzocht, maar de uitkomst van deze studie lijkt een aanwijzing te zijn.

SIRT1 brengt namelijk in het lichaam mechanismen op gang die ervoor zorgen dat er efficiënt met energie omgesprongen wordt op het moment dat er weinig voedsel is. Deze efficiëntie kan helpen bij gezonder oud worden en een verlenging van de levensduur.

De onderzoekers ontdekten dat SIRT1 voornamelijk in de hypothalamus actief wordt tijdens een vastperiode. De hypothalamus is het gebied in de hersenen dat de basale levensfuncties regelt als honger, lichaamstemperatuur, stressreactie en de slaap-waak cycli. SIRT1 stimuleert de hypothalamus waardoor het efficiënter in staat is om de basale levensfuncties uit te voeren. Dit is de aanwijzing waarom SIRT1 een rol speelt bij de positieve effecten van caloriebeperking op ouder worden en levensduur.

Of de muizen daadwerkelijk langer leven, wordt onderzocht. De studie toont in ieder geval aan dat het brein, en dan in dit geval met name de hypothalamus, een belangrijke rol speelt bij het ouder worden van het lichaam. Studies als deze kunnen leiden tot aanwijzingen om gezonder ouder te worden en langer te kunnen leven. De onderzoekers speculeren al over de mogelijkheid om de hoeveelheid SIRT1 in de hypothalamus te manipuleren, met een efficiëntere energiehuishouding als gevolg.


Bron: Wust

[Commentaar: We staan aan de vooravond van een biomedische revolutie die de komende dertig jaar ervoor gaat zorgen dat we veel gezonder blijven en langer in goede gezondheid blijven leven. Wat dat betreft zijn de mensen die vandaag de dag leven een overgangsgeneratie. Het is dus zaak om zo gezond als mogelijk te blijven. Daarvoor is het cruciaal om plezier te maken, te ontspannen en vrij te zijn van problemen zoals angst, stress of verdriet. Maar gezonde voeding is ook van groot belang. Speciaal hiervoor heb ik een gratis rapport gemaakt waarin de belangrijkste afwegingen staan rond het al dan niet slikken van multi-vitamines. Wanneer je meer wilt weten over de wetenschappelijke onderbouwing van multi-vitamines, vraag dan het onderstaande rapport op.

Categories: Breinnieuws

No comments

The author does not allow comments to this entry