Onderzoekers hebben een mechanisme van het lichaam onderzocht dat in werking wordt gesteld door lichaamsbeweging en caloriebeperking. Het mechanisme lijkt een positief effect te hebben op gezond ouder worden.

Het is al een tijdje bekend dat lichaamsbeweging en caloriebeperking helpt bij het voorkomen van de mentale en fysieke achteruitgang als gevolg van ouderdom, maar over de vraag waarom precies is nog niet veel bekend. Tijdens een experiment op laboratoriummuizen hebben onderzoekers een mogelijke verklaring gevonden. De wetenschappers onderzochten bepaalde verbindingen tussen cellen en de invloed die lichaamsbeweging en caloriebeperking op deze verbindingen heeft.

Ze onderzochten de verbindingen tussen zenuwcellen en spiercellen, de neuromusculaire verbindingen. Eén van de effecten van ouderdom is dat deze verbindingen verslechteren of zelfs verdwijnen. Dat komt door het korter worden van zenuwcellen en het verzwakken van spierweefsel tijdens het ouder worden. Echter, tijdens het experiment bleek dat het verslechteren van de verbindingen veel trager verliep, wanneer de muizen een caloriebeperkt dieet volgden of aan voldoende lichaamsbeweging deden. Bij oudere muizen die meer gingen bewegen bleken de verslechterde verbindingen zich zelfs weer enigszins te herstellen.

Uit de studie kwam niet naar voren welke van de twee, caloriebeperking of lichaamsbeweging, beter of effectiever is tegen het verslechteren van verbindingen. Daar is vervolgonderzoek voor nodig.

De studie laat op cellulair niveau zien wat er gebeurt met het lichaam tijdens het ouder worden terwijl het zoogdier (in dit geval een muis) een calorie beperkt dieet volgt en aan voldoende lichaamsbeweging doet. Wat deze studie nog interessanter maakt, is het feit dat verbindingen tussen neuronen en spiercellen veel lijken op verbindingen tussen neuronen onderling. Als de effecten op de neuromusculaire verbindingen vergelijkbaar zijn met die op de neurale verbindingen (wat in dit geval aannemelijk is), zou dat kunnen verklaren waarom caloriebeperking en lichaamsbeweging een positieve niet alleen invloed heeft op de fysieke, maar ook de mentale gesteldheid van ouderen.

De studie richtte zich op het beter leren begrijpen van neurale en neuromusculaire verbindingen en niet op een mogelijke therapeutische toepassing van de ontdekkingen. De onderzoekers kunnen niet aan de hand van de resultaten precies aangeven wat de effecten zijn van lichaamsbeweging en caloriebeperking bij mensen. Echter, overeenkomsten tussen de verbindingen bij muizen en bij mensen en de invloed van voeding en beweging zijn er. Hierdoor is het aannemelijk dat lichaamsbeweging en caloriebeperking op mensen een vergelijkbaar effect heeft.


Bron: Harvard

[Commentaar: We staan aan de vooravond van een biomedische revolutie die de komende dertig jaar ervoor gaat zorgen dat we veel gezonder blijven en langer in goede gezondheid blijven leven. Wat dat betreft zijn de mensen die vandaag de dag leven een overgangsgeneratie. Het is dus zaak om zo gezond als mogelijk te blijven. Daarvoor is het cruciaal om plezier te maken, te ontspannen en vrij te zijn van problemen zoals angst, stress of verdriet. Maar gezonde voeding is ook van groot belang. Speciaal hiervoor heb ik een gratis rapport gemaakt waarin de belangrijkste afwegingen staan rond het al dan niet slikken van multi-vitamines. Wanneer je meer wilt weten over de wetenschappelijke onderbouwing van multi-vitamines, vraag dan het onderstaande rapport op.

Categories: Breinnieuws

No comments

The author does not allow comments to this entry