Watersalamanders kunnen (praktisch) volledige ledematen regenereren en zoogdieren niet. De reden hiervoor heeft te maken met de werking van bepaalde proteïnen en wetenschappers hebben geprobeerd deze kennis te gebruiken om bij zoogdieren weefsel opnieuw te laten groeien.

Als een deel van weefsel verdwijnt, kan dat deel niet meer vervangen worden, omdat de cellen van het weefsel zover zijn gespecialiseerd dat ze niet meer verder delen (en daarmee nieuwe cellen aanmaken). Er wordt veel onderzoek gedaan naar oplossingen om het verdwenen deel met gezond weefsel te vervangen. Zo wordt er onderzoek gedaan naar het gebruik van embryonische cellen of naar de mogelijkheid om volwassen gespecialiseerde cellen terug te laten veranderen naar cellen die zich wel weer kunnen delen. Een andere ontdekking biedt nog een optie.

Het niet meer kunnen delen van gespecialiseerde cellen blijkt te maken te hebben met de werking van in ieder geval twee verschillende proteïnen. Zoogdieren beschikken over de proteïnen retinoblastoma, of Rb, en ARF. Beide proteïnen zorgen ervoor dat cellen zich vanaf een bepaald moment niet meer verder gaan delen. Hierdoor wordt wildgroei (oftewel kanker) voorkomen. Het blijkt dat dieren vanaf een bepaald punt lager in de evolutionaire keten, zoals watersalamanders, deze proteïnen niet hebben. Verder blijken de proteïnen niet of nauwelijks aanwezig te zijn in cellen die net beginnen aan de ontwikkelcyclus. Ook blijkt de concentratie van deze proteïnen in de lever bij de mens (het enige weefsel in het lichaam dat kan regenereren) relatief laag te zijn.

Tijdens een experiment op muizen hebben onderzoekers spierweefsel laten regenereren door de werking van Rb en ARF te blokkeren. Het weefsel moest in een laboratorium bewerkt worden, zodat het daar kon groeien. Vervolgens kon het weefsel teruggeplaatst worden. Het werd gewoon opgenomen door het bestaande weefsel als Rb weer werd geactiveerd. Dit blijkt wel een belangrijk punt te zijn. Rb en ARF moeten alleen tijdelijk geblokkeerd worden, anders zal het geregenereerde weefsel niet geaccepteerd worden en zullen de cellen alsnog ongecontroleerd door blijven groeien.

Er moet nog veel onderzoek gedaan worden. Zo wil men weten wat het effect is in andere cel- en weefselsoorten. Ook moet nog onderzocht worden of deze behandelingswijze toegepast kan worden op beschadigd weefsel. Echter, het is een belangrijke ontdekking. Het biedt nieuwe en belangrijke inzichten in de mogelijkheden van het herstellen van cellen en weefsels.


Bron: Stanford

[Commentaar: We staan aan de vooravond van een biomedische revolutie die de komende dertig jaar ervoor gaat zorgen dat we veel gezonder blijven en langer in goede gezondheid blijven leven. Wat dat betreft zijn de mensen die vandaag de dag leven een overgangsgeneratie. Het is dus zaak om zo gezond als mogelijk te blijven. Daarvoor is het cruciaal om plezier te maken, te ontspannen en vrij te zijn van problemen zoals angst, stress of verdriet. Maar gezonde voeding is ook van groot belang. Speciaal hiervoor heb ik een gratis rapport gemaakt waarin de belangrijkste afwegingen staan rond het al dan niet slikken van multi-vitamines. Wanneer je meer wilt weten over de wetenschappelijke onderbouwing van multi-vitamines, vraag dan het onderstaande rapport op.

Categories: Breinnieuws

No comments

The author does not allow comments to this entry