Het traditionele beeld van hoe de verschillende hersendelen met elkaar in verbinding staan, wankelt. Nieuwe inzichten ondersteunen een andere theorie.

Ondanks dat het brein in de loop van de afgelopen eeuw nauwkeurig in kaart is gebracht, weten we eigenlijk nog steeds niet hoe de verschillende delen met elkaar communiceren. Na onderzoek op een deel van een rattenbrein lijken er wat antwoorden te komen met betrekking tot deze vraag.

De studie heeft gebruik gemaakt van een nieuwe methode om de hersenverbindingen te onderzoeken. De methode wordt mogelijk gemaakt door moderne ontwikkelingen in de moleculaire biologie en verbetering van bepaalde rekenmodellen. Hierdoor wordt het mogelijk hersenverbindingen te traceren.

Tot nu toe richtten studies zich op één signaal, in één richting, op één locatie. Maar de nieuwe methode is in staat een completer beeld te vormen. Het onderzoek laat zodoende zien hoe op één plek complexe loops en netwerken plaats vinden. Dit suggereert dat de informatiestroom door de hersenen niet zomaar één kant op gaat, maar verspreid wordt door een heel netwerk.

In de neurologie zijn de wetenschappers er nog niet over uit of het brein een soort hiërarchische structuur heeft, waarbij de verschillende hersendelen hun informatie doorsturen één richting op naar de ‘hogere’ centra in de hersenen waardoor het bewustzijn wordt gevormd, of dat het brein een soort vlak netwerk is vergelijkbaar met het internet. De eerste visie is de traditionele, maar de tweede visie krijgt steeds meer voet aan de grond.

Zo kan het ‘internetmodel’ beter verklaren hoe plaatselijke beschadigingen in de hersenen toch opgevangen kunnen worden. Ook als een deel van het internet uitgeschakeld is, functioneert de rest nog gewoon. Er zijn dus alternatieve manieren voor informatie om door het netwerk heen te reizen. Je kunt dus niet zeggen of een bepaald deel van het netwerk essentieel is. Van het brein weet men dat het deel waarmee we denken, de cortex, zeer belangrijk is, maar toch is dat niet het enige deel dat verantwoordelijk is voor ons gedrag.

Dit nieuwe model is niet bewezen, maar, ondersteunt door de resultaten van dit onderzoek, het zet wel aan tot denken en het herzien van de traditionele opvatting.


Bron: USCnews

[Commentaar van Joost: Het is een gouden eeuw voor wetenschappelijk onderzoek naar het brein. We leren steeds meer, maar weten nog weinig. Tegelijkertijd heeft Neuro-Linguïstisch Programmeren (NLP) een heel eigen kijk op de werking van het brein. Deze visie is niet wetenschappelijk, maar wel effectief in de praktijk. Steeds meer worden onderdelen bevestigt door neurowetenschappers zoals bijvoorbeeld tijdslijnen, de plasticiteit van het brein en de werking van hypnose. Om meer inzicht te geven in de originele ideeën van NLP over het brein heb ik het relevante deel uit mijn standaardwerk over NLP “Breintraining: handboek voor moderne NLP” in het onderstaande gratis rapport gevat dat je op kan vragen wanneer je dat wilt.



Categories: Breinnieuws

No comments

The author does not allow comments to this entry