Verschillende mensen hebben verschillende persoonlijkheden. Wetenschappers hebben ontdekt dat de afmeting van verschillende hersendelen overeenkomen met iemands persoonlijkheid.

Psychologen hebben een systeem bedacht waarmee ze persoonlijkheid in termen van vijf eigenschappen beschrijven. Deze termen worden de Big Five genoemd en zijn in het Engels: conscientiousness, extraversion, neuroticism, agreeableness en openness/intellect.

Wetenschappers hebben onderzocht of er een verband is tussen deze eigenschappen en de structuur van het brein. Bij 116 vrijwilligers werden aan de hand van een enquete de persoonlijkheden vastgesteld, waarna van allen de hersenen gescand werden. Een computer verwerkte de beelden zodanig dat de verschillende relatieve afmetingen met elkaar vergeleken konden worden.

Verschillende verbanden konden gelegd worden. Bij mensen die erg extravert zijn, blijkt de mediale orbitofrontale cortex (iets boven en achter de ogen) groter te zijn. Op één na alle andere eigenschappen uit de Big Five waren op eenzelfde manier in verband te brengen met de afmeting van een regio in het brein. De enige eigenschap waar de wetenschappers geen verband bij vonden was openness/intelect.

Belangrijk aan dit onderzoek is dat er ontdekt worden tussen het biologische systeem van het brein en iemands persoonlijkheid. De onderzoekers benadrukken wel dat de resultaten van dit onderzoek niet betekenen dat de persoonlijkheid vanaf iemands geboorte vaststaat. Men weet dat het brein groeit en blijft ontwikkelen door ervaringen. De veranderingen in het brein kunnen veranderingen in persoonlijkheid (hoe klein ook) als gevolg hebben.

Bron: Eurekalert

Meer informatie over de Big Five kan je vinden in het boek “Het Neurogram: Je persoonlijkheid neurologisch verklaard met het Enneagram.”



Het boek "Het Neurogram: je persoonlijkheid neurologisch verklaard met het Enneagram" is ook bij elke boekhandel of online boekwinkel te bestellen onder ISBN nummer: 9789460510298 als je dat prettiger vindt, maar ik waardeer het zeer wanneer je hem via mij besteld.

Klik op de groene button om je keuze direct te bestellen via iDeal, Mastercard, Visa, Paypal, of gewoon eerst een rekening thuis gestuurd te krijgen.

betaalmethode
Categories: Breinnieuws

No comments

The author does not allow comments to this entry