De studie naar het effect van muziek op het brein wordt in de neurowetenschap nog niet zo lang serieus genomen. De laatste jaren zijn er echter opvallende ontdekkingen gedaan.

Met de ontwikkelingen van de technologie van het in beeld brengen van de hersenactiviteit werd het steeds makkelijker om verschillende dingen te testen. Zo ontstond de wetenschappelijke interesse in het effect van muziek op het brein.

Onderzoekers hebben ontdekt dat de hersenactiviteit tijdens het verwerken van muziek anders is dan tijdens het verwerken van taal, maar dat er wel overeenkomsten en overlappingen zijn. Het blijkt dan ook mogelijk te zijn dat mensen die een hersenbeschadiging hebben overgehouden aan een herseninfarct, met als gevolg dat ze niet meer kunnen praten, simpele zinnen kunnen leren door ze te zingen. Deze methode blijkt effectiever te zijn dan de patiënten de zinnen uit hun hoofd te laten leren.

Neurowetenschappelijk onderzoek naar de invloed van muziek biedt tevens meer inzicht in de ziekte van Alzheimer. Sommige Alzheimer patiënten kunnen de namen van hun kinderen niet meer herinneren, maar zijn wel in staat om elk woord van een liedje dat ze in hun eigen kinderjaren hebben geleerd, op te halen. Het ‘muzikale geheugen’ wordt dus blijkbaar niet of minder aangetast door de ziekte.

Wetenschappers stellen zich ook de vraag welke functie muziek heeft gehad in de evolutie van de mens. Lang werd gedacht dat het bewegen op de maat uniek is voor de mens. Inmiddels is echter bekend van enkele papegaaien dat zij het ook kunnen. En dat terwijl bewegen op de maat vanuit overlevingsperspectief absoluut geen nut heeft. De overeenkomst tussen papegaaien en mensen is dat beide vocale geluiden kunnen leren en imiteren. Dit suggereert dat er een link is in het brein tussen de auditieve hersendelen en de motorische.

Binnen de neurowetenschap wordt steeds meer erkend dat de invloed van muziek op het brein nieuwe inzichten kan verschaffen op de werking van het brein. Het wachten is op de resultaten van nieuwe onderzoeken.


Bron: NY Times

[Commentaar: We staan aan de vooravond van een biomedische revolutie die de komende dertig jaar ervoor gaat zorgen dat we veel gezonder blijven en langer in goede gezondheid blijven leven. Wat dat betreft zijn de mensen die vandaag de dag leven een overgangsgeneratie. Het is dus zaak om zo gezond als mogelijk te blijven. Daarvoor is het cruciaal om plezier te maken, te ontspannen en vrij te zijn van problemen zoals angst, stress of verdriet. Maar gezonde voeding is ook van groot belang. Speciaal hiervoor heb ik een gratis rapport gemaakt waarin de belangrijkste afwegingen staan rond het al dan niet slikken van multi-vitamines. Wanneer je meer wilt weten over de wetenschappelijke onderbouwing van multi-vitamines, vraag dan het onderstaande rapport op.

Categories: Breinnieuws

No comments

The author does not allow comments to this entry