Het is voor het eerst gelukt om menselijke embryonische stamcellen te cultiveren zonder hulp van dierlijke stoffen.

Eén van de problemen bij het cultiveren en ontwikkelen van menselijke embryonische stamcellen is dat ze snel besmet kunnen raken. Om besmetting tegen te gaan worden proteïnen van andere dieren gebruikt waardoor de ontwikkelde stamcellen direct niet meer te gebruiken zijn voor behandeling bij mensen. Een alternatief is dat de stamcellen worden gecultiveerd op andere menselijke cellen, zogenaamde voedingscellen, maar dan worden er door de cellen ongecontroleerd duizenden andere proteïnen geproduceerd waardoor de onderzoeksresultaten onbetrouwbaar worden.

Tijdens een recente studie is het gelukt om stamcellen te kweken op een matrix van één enkele menselijke proteïne, laminine-511 genoemd. Van tevoren creëerden de wetenschappers kunstmatig laminine-511 met behulp van recombinant technieken. Laminine-511 komt in ons lichaam voor als onderdeel van weefsel waar cellen zich aan kunnen hechten. De proteïne komt ook voor bij pas gevormde embryo’s om ervoor te zorgen dat de stamcellen stamcellen blijven. Pas zodra het embryo gespecialiseerd weefsel begint te ontwikkelen, zijn er andere laminine soorten nodig.

Een andere studie heeft uitgewezen dat laminine-511 ook te gebruiken is bij het cultiveren van zogenaamde herprogrammeerde stamcellen. Dit zijn gespecialiseerde weefselcellen die door een behandeling weer terug zijn veranderd in stamcellen.

Stamcellen zijn belangrijk in de medische wetenschap, omdat ze gebruikt kunnen worden voor veel verschillende behandelmethoden. Stamcellen kunnen namelijk uitgroeien tot elk gewenst weefsel wat vervolgens geïmplanteerd kan worden in het menselijk lichaam om beschadigd weefsel te vervangen.


Bron: Phys Org

[Commentaar: We staan aan de vooravond van een biomedische revolutie die de komende dertig jaar ervoor gaat zorgen dat we veel gezonder blijven en langer in goede gezondheid blijven leven. Wat dat betreft zijn de mensen die vandaag de dag leven een overgangsgeneratie. Het is dus zaak om zo gezond als mogelijk te blijven. Daarvoor is het cruciaal om plezier te maken, te ontspannen en vrij te zijn van problemen zoals angst, stress of verdriet. Maar gezonde voeding is ook van groot belang. Speciaal hiervoor heb ik een gratis rapport gemaakt waarin de belangrijkste afwegingen staan rond het al dan niet slikken van multi-vitamines. Wanneer je meer wilt weten over de wetenschappelijke onderbouwing van multi-vitamines, vraag dan het onderstaande rapport op.

Categories: Breinnieuws

No comments

The author does not allow comments to this entry