HSP10 is een proteïne die waarschijnlijk het verouderingsproces kan tegengaan.

HSP10 is een proteïne die de proteïnehuishouding in de gaten houdt en organiseert in cellen ten tijde van stress, zoals lichaamsbeweging, maar ook infecties. Onderzoekers hebben ontdekt dat een grote hoeveelheid van deze proteïne in de mitochondria van cellen het verouderen van het lichaam tegengaat door spierkracht te sparen.

Mitochondria zijn de energieleveranciers van cellen. Naarmate mensen ouder worden, beginnen de mitochondria steeds meer gebreken te vertonen door instabiele stoffen te produceren. Deze instabiele stoffen spelen een belangrijke rol in het verouderingsproces daar het onder andere spiercellen aantast. Mensen tussen de 50 en 70 jaar oud verliezen 25 tot 30% van hun spiermassa. Eén van de belangrijkste verwondings- en doodsoorzaken van mensen ouder dan 65 is vallen. Vallen is een direct gevolg van verlies van mobiliteit en verzwakte spieren.

Het blijkt nu dat HSP10 reageert op dit soort stress door zijn productie te verhogen, waardoor cellen beter bestand zijn tegen schade en sneller herstellen. Dit suggereert dat verlies van spiermassa door veroudering niet onvermijdelijk is als er maar voldoende HSP10 in de mitochondria van de cellen aanwezig is.

Als deze bevindingen kloppen, zou het interessant kunnen zijn om het niveau van HSP10 in cellen kunstmatig te verhogen, en dan met name met betrekking tot spiercellen, waardoor het verouderen wordt tegengegaan, waardoor de kwaliteit van het leven kan worden verbeterd.


Bron: Phys Org

[Commentaar: We staan aan de vooravond van een biomedische revolutie die de komende dertig jaar ervoor gaat zorgen dat we veel gezonder blijven en langer in goede gezondheid blijven leven. Wat dat betreft zijn de mensen die vandaag de dag leven een overgangsgeneratie. Het is dus zaak om zo gezond als mogelijk te blijven. Daarvoor is het cruciaal om plezier te maken, te ontspannen en vrij te zijn van problemen zoals angst, stress of verdriet. Maar gezonde voeding is ook van groot belang. Speciaal hiervoor heb ik een gratis rapport gemaakt waarin de belangrijkste afwegingen staan rond het al dan niet slikken van multi-vitamines. Wanneer je meer wilt weten over de wetenschappelijke onderbouwing van multi-vitamines, vraag dan het onderstaande rapport op.

Categories: Breinnieuws

No comments

The author does not allow comments to this entry