Recent onderzoek heeft aangetoond dat astrogliacellen in de hersenen veranderd kunnen worden in functionerende neuronen.

Het was al eerder gelukt om in een laboratorium bij proeven op muizen astroglia, stervormige cellen die voornamelijk de structuur van de hersenen ondersteunen, te veranderen in neuronen. Echter, tot nu toe was het nog niet gelukt om deze nieuw gevormde hersencellen verbindingen met elkaar te laten maken.

De recente studie heeft aangetoond dat dit wel mogelijk is. De astrogliacellen kunnen worden veranderd in neuronen met werkende synapsen, waardoor de cellen verbindingen kunnen maken met andere cellen. Ofschoon dit onderzoek nog in een vroeg stadium is, zou deze ontwikkeling er in de toekomst toe kunnen leiden dat artsen bestaande cellen in het brein kunnen gebruiken om het brein te laten herstellen van hersenbloedingen, beschadigingen of neurodegeneratieve ziekten.

Het laten veranderen van de astrogliacellen wordt aangestuurd met behulp van een virus dat ervoor zorgt dat de cellen bepaalde genen in zich opnemen. Deze genen zetten de cel er vervolgens toe aan te veranderen. Tijdens het onderzoek zijn twee verschillende soorten neuronen gevormd, maar de onderzoekers denken dat andere soorten neuronen ook zijn te maken door andere genen toe te passen.

Er wordt veel onderzoek gedaan naar de mogelijkheden om cellen te laten wisselen van identiteit en daarmee functionaliteit. Het belang hiervan zit hem onder andere in het feit dat lichaamseigen cellen minder snel afgestoten worden dan getransplanteerde cellen uit een ander lichaam. Lang is gedacht dat gespecialiseerde cellen eerst terug veranderd moesten worden in stamcellen voordat ze zich opnieuw naar nieuwe specialistische cellen konden transformeren. Echter, deze studie ondersteunt het toenemende bewijs dat bepaalde cellen direct uit andere cellen kunnen worden getransformeerd.

In het geval van het veranderen van de astrogliacellen zou het kunnen betekenen dat artsen beschadigingen of afwijkingen in de hersenen kunnen behandelen zonder transplantaten te hoeven gebruiken. Een voordeel van deze cellen is dat de hersenen hen makkelijk kan aanmaken, waardoor er voldoende cellen zijn die gebruikt kunnen worden voor de behandeling.


Bron: Technology Review

[Commentaar: We staan aan de vooravond van een biomedische revolutie die de komende dertig jaar ervoor gaat zorgen dat we veel gezonder blijven en langer in goede gezondheid blijven leven. Wat dat betreft zijn de mensen die vandaag de dag leven een overgangsgeneratie. Het is dus zaak om zo gezond als mogelijk te blijven. Daarvoor is het cruciaal om plezier te maken, te ontspannen en vrij te zijn van problemen zoals angst, stress of verdriet. Maar gezonde voeding is ook van groot belang. Speciaal hiervoor heb ik een gratis rapport gemaakt waarin de belangrijkste afwegingen staan rond het al dan niet slikken van multi-vitamines. Wanneer je meer wilt weten over de wetenschappelijke onderbouwing van multi-vitamines, vraag dan het onderstaande rapport op.

Categories: Breinnieuws

No comments

The author does not allow comments to this entry