Wanneer we worden meegevoerd door de woorden van een charismatisch persoon, zijn delen van het brein verantwoordelijk voor scepticisme en waakzaamheid minder actief.

Een recente studie heeft onderzocht wat de invloed is van charismatische individuen op mensen. Hiervoor richtte het onderzoek zich op pinksterchristenen die geloven dat sommige mensen over goddelijke genezende krachten beschikken.

Met behulp van een fMRI scanner werden de hersenen van 20 pinksterchristenen en 20 niet gelovigen bestudeerd terwijl de deelnemers luisterden naar gebeden. Van tevoren werd de vrijwilligers verteld dat zes van de gebeden werden voorgelezen door een niet christelijk iemand, zes door een gewone christen en zes door een christelijke genezer. Eigenlijk werden alle gebeden voorgelezen door gewone christenen.

Alleen in de toegewijde vrijwilligers veranderde de activiteit van het brein als reactie op de gebeden. De regionen in de hersenen die belangrijk zijn bij het beoordelen van de waarheid en relevantie van wat iemand zegt, werden uitgeschakeld op het moment dat de deelnemers luisterden naar de zogenaamde genezer. De activiteit van deze regionen verminderde wanneer naar de zogenaamde gewone christenen werd geluisterd.

Het resultaat van deze studie verklaart waarom bepaalde individuen zoveel invloed kunnen krijgen over anderen. Zoveel invloed kan alleen verkregen worden als de toehoorders van tevoren een beeld hebben van de betrouwbaarheid en autoriteit van die individuen.

Ofschoon dit onderzoek zich heeft gericht op religieuze leiders, is het zeer aannemelijk dat bepaalde hersendelen op vergelijkbare manieren worden uitgeschakeld als reactie op bijvoorbeeld artsen, ouders en politici.


Bron: New Scientist

[Commentaar: We staan aan de vooravond van een biomedische revolutie die de komende dertig jaar ervoor gaat zorgen dat we veel gezonder blijven en langer in goede gezondheid blijven leven. Wat dat betreft zijn de mensen die vandaag de dag leven een overgangsgeneratie. Het is dus zaak om zo gezond als mogelijk te blijven. Daarvoor is het cruciaal om plezier te maken, te ontspannen en vrij te zijn van problemen zoals angst, stress of verdriet. Maar gezonde voeding is ook van groot belang. Speciaal hiervoor heb ik een gratis rapport gemaakt waarin de belangrijkste afwegingen staan rond het al dan niet slikken van multi-vitamines. Wanneer je meer wilt weten over de wetenschappelijke onderbouwing van multi-vitamines, vraag dan het onderstaande rapport op.

Categories: Breinnieuws

No comments

The author does not allow comments to this entry