Er bestaat een duidelijke relatie tussen de bewegingen en houdingen van ons lichaam en onze gedachten. Een gedachte kan een beweging op gang zetten, maar een beweging kan ook een gedachte op gang zetten!

Tot niet zo lang geleden werd aangenomen dat ons lichaam alleen in relatie stond met de omgeving in termen van de zintuiglijke en motorische processen. Recente resultaten van onderzoeken suggereren dat onze lichamen ook abstracte gedachten produceren en dat zelfs ogenschijnlijk onschuldige activiteiten onze gedachten beïnvloeden.

Tijdens een onderzoek moesten 12 rechtshandige mannen 40 getallen tussen de 1 en 30 opnoemen op een zo willekeurige manier mogelijk. De onderzoekers observeerden de bewegingen van de ogen, terwijl de nummers op het ritme van een metronoom werden opgezegd.

Het bleek dat aan de hand van de beweging van de ogen de hoogte van het volgende nummer kon worden voorspeld voordat het werd uitgesproken. Als een deelnemer naar links en naar beneden keek, zou het getal lager worden dan het vorige. Als hij naar rechts en naar boven keek, zou het getal hoger worden. Er bleek zelfs een duidelijke relatie te bestaan tussen hoe ver de ogen naar links, rechts, boven of beneden waren gedraaid en de hoogte van het getal. Dit resultaat suggereert dat lichamelijke beweging verbonden is met abstract denken.

Waarom rechts en boven verbonden is met hogere getallen en links en beneden met lagere, heeft waarschijnlijk te maken met hoe we ons ontwikkelen als kind. Een kind dat een glas gevuld ziet worden of blokken ziet worden opgestapeld, leert dat hoger meer betekent. Zo zullen ook rechtshandige mensen rechts met meer verbinden, omdat rechts voor hen de dominante kant is.

Een ander onderzoek heeft gekeken naar of bewegingen gedachten beïnvloeden. 24 deelnemers moesten knikkers uit een doos op een hogere plank naar een doos op een lagere plank verplaatsen of andersom. Tegelijkertijd moesten ze praten over gebeurtenissen met een positieve of een negatieve betekenis, bijvoorbeeld wanneer ze zich trots voelden of zich ergens voor schaamden.

Het bleek dat de deelnemers sneller waren in het ophalen en vertellen van de herinnering als hun beweging overeenstemde met de metaforische betekenis: hoger is positief, lager is negatief. Dus een positieve herinnering kwam sneller terug en werd sneller verteld wanneer de knikkers naar de bovenste doos werden verplaatst, en vice versa.

Bij een volgend experiment werden de deelnemers neutrale vragen gesteld (bijvoorbeeld ‘wat is er gisteren gebeurd?’), terwijl ze bezig waren de knikkers in één van de twee richtingen te verplaatsen. Het bleek dat er voornamelijk positieve herinneringen bovenkwamen wanneer ze knikkers naar de bovenste doos verplaatsten en negatieve wanneer ze de knikkers naar beneden verplaatsten.

Als lichaamsbeweging invloed heeft op onze gedachten, dan zou dat betekenen dat mensen die hun lichaam anders gebruiken, andere gedachten hebben. Uit weer een ander experiment kwam dit inderdaad naar voren. Het bevestigde dat linkshandige mensen een positievere associatie hebben met links en rechtshandige mensen met rechts.

Metaforen in ons taalgebruik zijn aanwijzingen voor de relatie tussen lichaam en gedachten. We spreken bijvoorbeeld van ‘grip hebben op de realiteit’ of ‘warm worden van een gedachte’. We kunnen ons ‘down voelen’ en onze moed kan ‘stijgen’ (waarbij ‘hoogmoed’ een stap te ver is). We hebben het over onze ‘rechterhand’ als trouwe adviseur, maar ook over ‘twee linker handen’ in geval van een kluns (dat rechts in onze taal met goed wordt geassocieerd, komt omdat er meer rechtshandige mensen zijn).

Als het lichaam zoveel invloed heeft op onze gedachten, wat zou er gebeuren als het lichaam van een intelligent wezen totaal anders zou zijn dan dat van ons? Het is zeer aannemelijk dat dergelijke wezens volledig andere abstracte gedachten ontwikkelen, waaronder misschien zelfs een geheel ander wiskundig systeem. Mensen nemen aan dat wiskunde objectief is, maar dat is niet zeker.


Bron: New Scientist

[Commentaar: We staan aan de vooravond van een biomedische revolutie die de komende dertig jaar ervoor gaat zorgen dat we veel gezonder blijven en langer in goede gezondheid blijven leven. Wat dat betreft zijn de mensen die vandaag de dag leven een overgangsgeneratie. Het is dus zaak om zo gezond als mogelijk te blijven. Daarvoor is het cruciaal om plezier te maken, te ontspannen en vrij te zijn van problemen zoals angst, stress of verdriet. Maar gezonde voeding is ook van groot belang. Speciaal hiervoor heb ik een gratis rapport gemaakt waarin de belangrijkste afwegingen staan rond het al dan niet slikken van multi-vitamines. Wanneer je meer wilt weten over de wetenschappelijke onderbouwing van multi-vitamines, vraag dan het onderstaande rapport op.

Categories: Breinnieuws

No comments

The author does not allow comments to this entry