Wetenschappers hebben een paar kleine moleculen geïdentificeerd die een deel van de werking van BDNF kunnen nabootsen. BDNF is één van de belangrijkste proteïnemoleculen die verantwoordelijk is voor de ontwikkeling van het brein.

BDNF behoort tot een groep proteïnen die verantwoordelijk is voor de groei en ontwikkeling van zenuwcellen. Zodra één van deze proteïnen zich bindt aan een receptor van een neuron, dan zal deze cel zich herstellen, groeien of verbindingen maken met andere zenuwcellen. Ook in de breinregio’s waar nieuwe hersencellen worden aangemaakt, speelt BDNF een belangrijke rol.

BDNF zou dus een zeer belangrijke proteïne kunnen zijn die helpt bij het herstel of verbeteren van de hersenen. Onderzoekers zijn ervan overtuigd dat het zou kunnen helpen bij mensen met hersenafwijkingen of aftakeling van de hersenen, zoals in het geval van Alzheimer of Huntington. Ook wordt er gedacht aan mogelijkheden om depressiviteit tegen te gaan.

Het gebruik van BDNF als medicatie is echter zeer moeilijk. Het maken van de (grote) moleculen is duur. Bovendien kunnen ze niet oraal ingenomen worden, aangezien het lichaam geen onderscheid maakt tussen de vele verschillende soorten proteïnen, waar BDNF slechts één van is. Ook is het niet mogelijk om ze via een injectienaald te injecteren, daar BDNF snel wordt afgebroken in het bloed. Het zal dus nooit zijn doel bereiken.

Recent onderzoek heeft mogelijk een oplossing gevonden. Van het hele BDNF-molecuul is slechts een klein deel (ongeveer 5%) verantwoordelijk voor de aanhechting aan receptoren van zenuwcellen. Met behulp van een speciaal computerprogramma zijn wetenschappers gaan zoeken naar moleculen die vergelijkbare eigenschappen hadden als dat 5%-deel. Het computerprogramma beschreef een beperkt aantal kleine moleculen. Vervolgens zijn de onderzoekers in het laboratorium deze moleculen gaan testen. Uiteindelijk bleven er vijf moleculen over die de eigenschappen van het 5%-deel goed kunnen nabootsen.

De kleine moleculen zijn in staat om een zenuwcel aan te moedigen om zich te herstellen, om te groeien of om verbindingen te maken. Dit komt doordat zij de zenuwcel misleiden door zich voor te doen als het bindende deel (het 5%-deel) van BDNF. Het voordeel van de kleine moleculen is dat ze makkelijker zijn te verwerken in medicatie. Het resultaat van dit onderzoek wordt in de medische wereld een belangrijke stap genoemd.


Bron: Stanford

[Commentaar: We staan aan de vooravond van een biomedische revolutie die de komende dertig jaar ervoor gaat zorgen dat we veel gezonder blijven en langer in goede gezondheid blijven leven. Wat dat betreft zijn de mensen die vandaag de dag leven een overgangsgeneratie. Het is dus zaak om zo gezond als mogelijk te blijven. Daarvoor is het cruciaal om plezier te maken, te ontspannen en vrij te zijn van problemen zoals angst, stress of verdriet. Maar gezonde voeding is ook van groot belang. Speciaal hiervoor heb ik een gratis rapport gemaakt waarin de belangrijkste afwegingen staan rond het al dan niet slikken van multi-vitamines. Wanneer je meer wilt weten over de wetenschappelijke onderbouwing van multi-vitamines, vraag dan het onderstaande rapport op.

Categories: Breinnieuws

No comments

The author does not allow comments to this entry