Recent onderzoek heeft met behulp van fMRI scans aangetoond hoe het brein ‘multi-tasken’ coördineert.

Het menselijk brein is vrij snel, maar het kent zo zijn beperkingen. Veel mensen hebben problemen om snel te veranderen van taak en ze hebben ook moeite met meerdere dingen tegelijk doen. Recent onderzoek heeft echter aangetoond dat ons brein in staat is om twee taken bij te houden, zelfs wanneer we met één van de twee taken bezig zijn. Uit het onderzoek bleek wel dat het brein voldoende motivatie moet krijgen om dit te doen in de vorm van een soort beloning voor beide taken.

Met behulp van fMRI scans werden de hersenen van de deelnemers aan het experiment geobserveerd. Het bleek dat zodra de deelnemers bezig waren met twee eenvoudige taken tegelijk (paren van letters vormen en het vergelijken van de letters), de activiteit in de hersenen werd verdeeld over twee gebieden (de mediale frontale cortex en de frontopolaire cortex). De frontopolaire cortex is bij mensen verder ontwikkeld dan bij andere dieren. Het helpt bij het organiseren van taken en het zorgt ervoor dat verschillende onderdelen van één taak in de juiste volgorde worden uitgevoerd.

Het onderzoek toont niet aan of de twee taken exact tegelijk worden uitgevoerd of dat er heel snel wordt gewisseld in het brein tussen de taken. Bovendien zegt het onderzoek niets over de kwaliteit van de uitvoering van de taken. Het tegelijk bezig zijn of het wisselen tussen activiteiten zorgt voor afleiding (zoals de mogelijk gevaarlijke gevolgen van tegelijk autorijden en telefoneren laat zien).

De uitkomst van het onderzoek zou kunnen verklaren waarom mensen de voorkeur geven aan binaire opties als ja-nee vragen en oorzaak-gevolg redeneringen. Het menselijk brein is niet in staat om meer dan twee alternatieven tegelijk te volgen.


Bron: Scientific American

[Commentaar: We staan aan de vooravond van een biomedische revolutie die de komende dertig jaar ervoor gaat zorgen dat we veel gezonder blijven en langer in goede gezondheid blijven leven. Wat dat betreft zijn de mensen die vandaag de dag leven een overgangsgeneratie. Het is dus zaak om zo gezond als mogelijk te blijven. Daarvoor is het cruciaal om plezier te maken, te ontspannen en vrij te zijn van problemen zoals angst, stress of verdriet. Maar gezonde voeding is ook van groot belang. Speciaal hiervoor heb ik een gratis rapport gemaakt waarin de belangrijkste afwegingen staan rond het al dan niet slikken van multi-vitamines. Wanneer je meer wilt weten over de wetenschappelijke onderbouwing van multi-vitamines, vraag dan het onderstaande rapport op.

Categories: Breinnieuws

No comments

The author does not allow comments to this entry