Een aantal zenuwziekten zoals depressiviteit is te behandelen door elektroden in het brein te steken. Recent onderzoek biedt nieuw inzicht, waardoor de behandelmethode mogelijk verbeterd kan worden.

Diepe brein stimulatie (deep brain stimulation, oftewel DBS) bestaat uit het plaatsen van elektroden in het brein van de patiënt. De elektroden worden in het hersendeel geplaats dat te maken heeft met de ziekte. Door zwakke stroomstootjes te geven wordt het brein op een bepaalde manier gestimuleerd, waardoor symptomen van de ziekte afnemen of verdwijnen.

Bij patiënten met Parkinson en andere bewegingsafwijkingen wordt deze methode al met succes toegepast. Tientallen duizenden patiënten hebben een elektrode-implantaat.

De afgelopen tien jaar hebben wetenschappers ontdekt dat de methode ook toe te passen is bij mensen met andere zenuwziekten. DBS heeft de toekomst. Zeker nu wetenschappers steeds meer begrijpen wat de effecten van DBS zijn.

Bij veel mensen die lijden aan depressiviteit is een bepaald deel van de hersenen hyperactief. Door DBS toe te passen wordt dat deel tot rust gebracht. Bij voorgaande operaties, vanaf het moment dat het implantaat aangezet werd in de operatiekamer, ervoeren veel patiënten al direct verbetering van hun leven.

Recent onderzoek heeft uitgewezen dat DBS niet alleen invloed heeft op het specifieke deel waar het is geplaatst. Het blijkt dat de activiteit van een heel netwerk aan hersendelen veranderd. DBS werkt dus wel, maar door andere redenen dan tot nu toe werd gedacht.

De ontdekking suggereert dat een zenuwziekte onder andere te maken heeft met een gebrek in de verbinding in het netwerk van hersendelen. Dit zou ook kunnen verklaren waarom DBS niet bij alle patiënten even goed werkt. Blijkbaar zijn er verschillen in de netwerken. Deze mogelijke uitleg wordt ondersteund door hersenscans.

Deze ontdekkingen zijn veelbelovend, maar er moet nog veel onderzocht worden. Het is in ieder geval belangrijk dat het brein steeds meer wordt gezien als een netwerk van hersendelen in plaats van als een verzameling van losse hersendelen. Als men de verschillende soorten netwerken in kaart kan brengen, zou men door betere kennis van de netwerken de DBS-methode beter kunnen toepassen. Bovendien kunnen artsen van tevoren inschatten bij wie DBS goed werkt en bij wie niet.


Bron: New Scientist

[Commentaar: We staan aan de vooravond van een biomedische revolutie die de komende dertig jaar ervoor gaat zorgen dat we veel gezonder blijven en langer in goede gezondheid blijven leven. Wat dat betreft zijn de mensen die vandaag de dag leven een overgangsgeneratie. Het is dus zaak om zo gezond als mogelijk te blijven. Daarvoor is het cruciaal om plezier te maken, te ontspannen en vrij te zijn van problemen zoals angst, stress of verdriet. Maar gezonde voeding is ook van groot belang. Speciaal hiervoor heb ik een gratis rapport gemaakt waarin de belangrijkste afwegingen staan rond het al dan niet slikken van multi-vitamines. Wanneer je meer wilt weten over de wetenschappelijke onderbouwing van multi-vitamines, vraag dan het onderstaande rapport op.

Categories: Breinnieuws

No comments

The author does not allow comments to this entry