Wetenschappers hebben een manier ontwikkeld waarmee DNA in de mitochondriën op een snelle manier gedecodeerd kan worden. Hierdoor is het mogelijk de ontwikkeling van kanker sneller op te merken en te volgen.

Elke celkern bevat genen die ervoor zorgen dat de cel niet in het wilde weg gaat delen. Zodra deze genen door beschadiging wegvallen, ontstaat kanker. De mutatie zorgt niet alleen voor onbedoelde celdelingen, maar ook voor verdere mutatie in het DNA van de nieuwe cellen. Als deze veranderde stukken DNA zouden kunnen worden opgemerkt in het bloed, dan hebben artsen een goede manier om het succes van hun behandelingen te controleren.

Een probleem is echter dat er zoveel DNA muteert, dat het heel moeilijk is vast te stellen welke mutatie een duidelijke eigenschap van de kanker is. Dit wordt echter onderzocht en de ontwikkelingen zijn positief. Het is onderzoekers inmiddels gelukt mutaties in het DNA te herkennen, waardoor het mogelijk is vast te stellen dat er kanker aanwezig is.

Maar wetenschappers hebben een andere manier ontdekt waarmee aanwijzingen van kanker gevonden kunnen worden. In plaats van in de celkern, zijn de wetenschappers in de mitochondriën van de cellen gaan zoeken. Oorspronkelijk, tijdens het ontstaan van de eerste cellen op aarde, waren mitochondriën bacteriën. Op een gegeven moment zijn ze opgenomen door grotere cellen zodat ze de grotere cellen van energie konden voorzien. Ook nu nog hebben de mitochondriën in onze cellen ander DNA.

Aangezien er zich honderden mitochondriën in een cel bevinden, is het relatief eenvoudig hun DNA te vinden. En aangezien mitochondriën een veel kortere DNA-streng hebben dan het DNA in de celkern, zijn veranderingen, of mutaties, relatief eenvoudig op te merken.

Het onderzoeken van het DNA uit de celkern is grondiger en nauwkeuriger, maar het onderzoeken van het mitochondriale DNA is goedkoper en eenvoudiger waardoor er minder bloed nodig is voor het onderzoek.

Beide methoden moeten nog verder worden onderzocht en de kosten van beide methoden moeten omlaag voordat het toepasbaar wordt in de praktijk. Ze zijn echter wel nauwkeuriger dan de huidige manier van diagnosticeren.

Tijdens het onderzoeken van het DNA van de mitochondriën, deden de wetenschappers een onverwachte ontdekking. Het bleek dat bij gezonde mensen kleine delen van het DNA van de mitochondriën uit verschillend weefsel van elkaar verschilden. Dit is belangrijk voor de forensische wetenschap voor wanneer er DNA onderzoek moet worden gedaan bij daders en slachtoffers. Het mitochondriale DNA uit een haarcel ziet er namelijk anders uit dan dat van een huidcel, ook al is het van dezelfde persoon. Hierdoor is niet meer met zekerheid te stellen of het DNA inderdaad van dezelfde persoon is.


Bron: NY Times

[Commentaar: We staan aan de vooravond van een biomedische revolutie die de komende dertig jaar ervoor gaat zorgen dat we veel gezonder blijven en langer in goede gezondheid blijven leven. Wat dat betreft zijn de mensen die vandaag de dag leven een overgangsgeneratie. Het is dus zaak om zo gezond als mogelijk te blijven. Daarvoor is het cruciaal om plezier te maken, te ontspannen en vrij te zijn van problemen zoals angst, stress of verdriet. Maar gezonde voeding is ook van groot belang. Speciaal hiervoor heb ik een gratis rapport gemaakt waarin de belangrijkste afwegingen staan rond het al dan niet slikken van multi-vitamines. Wanneer je meer wilt weten over de wetenschappelijke onderbouwing van multi-vitamines, vraag dan het onderstaande rapport op.

Categories: Breinnieuws

No comments

The author does not allow comments to this entry