Er is voor het eerst concreet bewijs dat een doelgericht nanodeeltje daadwerkelijk zijn doel bereikt, zogenaamde ‘small interfering RNAs’ (siRANs) aflevert, en daarmee een belangrijk kankergen uitschakelt.

Het mechanisme waarmee het kankergen met behulp van de siRNAs wordt uitgeschakeld, wordt ‘RNA interference’ (RNAi) genoemd. De wetenschappers die RNAi hebben ontdekt, hebben daar een Nobel prijs voor gekregen in 2006. RNAi is namelijk een zeer krachtige methode om de werking van genen uit te schakelen, waardoor bijvoorbeeld kanker beter bestreden kan worden.

RNAi stopt de productie van proteïnen. Onder andere proteïnen kunnen aan de basis liggen van een afwijking in het lichaam. Er zijn schadelijke proteïnen die een negatief effect hebben op de gezondheid. De produktie van bepaalde proteïnen in kankercellen, bijvoorbeeld, zorgt ervoor dat de tumor groeit. Conventionele behandelmethoden richten zich op het vernietigen van de proteïnen, maar proteïnen zijn moeilijk uit te schakelen. RNAi daarentegen pakt de bron van de afwijking aan.

RNAi wordt bereikt met behulp van siRNAs. Deze siRNAs binden zich aan het zogenaamde ‘messenger RNA’ (mRNA) waardoor de functie daarvan wordt verhinderd (waardoor bepaalde proteïnen niet meer worden geproduceerd). Deze siRNAs zijn echter zeer kwetsbaar, waardoor het moeilijk is ze in een lichaam in te brengen en naar het doel te geleiden zonder ze te beschadigen.

Nanotechnologie biedt uitkomst. Er zijn nanodeeltjes ontwikkeld die de siRNAs mee kunnen nemen tot in de bedoelde cellen alwaar ze de siRNAs los kunnen laten zodat deze hun werk kunnen doen. De technologie is zo ver dat de eerste proeven op kankerpatiënten zijn uitgevoerd. De resultaten waren zeer positief. De RNAi bleek met succes te zijn toegepast: de kankercellen gingen door de werking van het siRNA minder proteïne produceren, met als gevolg een verlaging van de concentratie van deze proteïne in de cellen. Bovendien bleek uit het onderzoek dat een hogere dosis nanodeeltjes bij de injectie in de bloedbaan een hogere dosis nanodeeltjes in de bedoelde cellen tot gevolg heeft.

RNAi en het gebruik van siRNAs is een nieuwe ontwikkeling in de biomedische wetenschap. Er moet dan ook nog veel onderzocht worden om de technologie te verbeteren op verschillende punten. Ook in combinatie met nanotechnologie kan er veel verbeterd worden. Toch zijn deze ontwikkelingen zeer belangrijk. Het is een nieuwe manier van het bestrijden van afwijkingen die veel nieuwe deuren opent voor het ontwikkelen van (betere en veiligere) behandelmethoden.


Bron: CalTech

[Commentaar: We staan aan de vooravond van een biomedische revolutie die de komende dertig jaar ervoor gaat zorgen dat we veel gezonder blijven en langer in goede gezondheid blijven leven. Wat dat betreft zijn de mensen die vandaag de dag leven een overgangsgeneratie. Het is dus zaak om zo gezond als mogelijk te blijven. Daarvoor is het cruciaal om plezier te maken, te ontspannen en vrij te zijn van problemen zoals angst, stress of verdriet. Maar gezonde voeding is ook van groot belang. Speciaal hiervoor heb ik een gratis rapport gemaakt waarin de belangrijkste afwegingen staan rond het al dan niet slikken van multi-vitamines. Wanneer je meer wilt weten over de wetenschappelijke onderbouwing van multi-vitamines, vraag dan het onderstaande rapport op.

Categories: Breinnieuws

No comments

The author does not allow comments to this entry