Het is al langer bekend dat pas verkregen, korte termijn herinneringen vaak kortstondig zijn. Maar volgens een nieuwe studie op vliegen lijkt die vergeetachtigheid niet zomaar te gebeuren. De studie suggereert dat het wissen van herinneringen even belangrijk is als het vastleggen van nieuwe herinneringen. Leren activeert de biochemische formatie van het geheugen, maar er moet eerst ‘ruimte’ gemaakt worden zodat nieuwe informatie binnen kan komen. Vergeten is een actief proces om herinneringen te verwijderen.

Wetenschappers hebben het proces tot op moleculair niveau verkend. Bij vliegen blijkt de proteïne Rac van belang te zijn. Als Rac wordt geblokkeerd, blijken vliegen pas verworven herinneringen langer te onthouden.

Wetenschappers zijn er niet over uit waarom we vergeten. Een theorie zegt dat nieuwe herinneringen simpelweg instabiel zijn, waardoor ze vervagen in de loop van de tijd. Aan de andere kant wordt er gezegd dat nieuwe informatie oudere korte termijn herinneringen verdringen. Het blijkt nu dat in ieder geval op moleculair niveau deze beide theorieën kloppen.

Bij experimenten op vliegen kwamen een aantal dingen naar voren. Onder andere de proteïne Rac zorgt ervoor dat korte termijn herinneringen na verloop van tijd verdwijnen. De proteïne wordt sneller actief wanneer er nieuwe informatie binnenkomt en ook wanneer er tegenstrijdige informatie binnenkomt. Wanneer de werking van Rac werd geblokkeerd, bleven de herinneringen langer hangen. Wanneer de hoeveelheid van Rac werd verhoogd, verdwenen de herinneringen juist sneller.

Ofschoon er nog veel te onderzoeken valt, opent dit nieuwe deuren voor neurowetenschappelijke studies naar het proces van vergeten. Ironisch genoeg kan dit ook betekenen dat er meer ontdekt zal gaan worden over hoe herinneringen worden gemaakt. De studie naar vergeten zou wel eens een betere manier kunnen zijn om de materiele basis van het geheugen te identificeren.

De onderzoekers vermoeden dat het vergeetmechanisme zoals ontdekt bij vliegen bij andere organismen vergelijkbaar aanwezig is. Er is al onderzoek gedaan op muizen dat hierop wijst.

Bron: Phys Org

[Commentaar: We staan aan de vooravond van een biomedische revolutie die de komende dertig jaar ervoor gaat zorgen dat we veel gezonder blijven en langer in goede gezondheid blijven leven. Wat dat betreft zijn de mensen die vandaag de dag leven een overgangsgeneratie. Het is dus zaak om zo gezond als mogelijk te blijven. Daarvoor is het cruciaal om plezier te maken, te ontspannen en vrij te zijn van problemen zoals angst, stress of verdriet. Maar gezonde voeding is ook van groot belang. Speciaal hiervoor heb ik een gratis rapport gemaakt waarin de belangrijkste afwegingen staan rond het al dan niet slikken van multi-vitamines. Wanneer je meer wilt weten over de wetenschappelijke onderbouwing van multi-vitamines, vraag dan het onderstaande rapport op.
Categories: Breinnieuws

No comments

The author does not allow comments to this entry