Er wordt onderscheid gemaakt tussen twee manieren van verouderen. Chronologisch verouderen is het ouder worden in tijdsperspectief – dus hoeveel jaren een lichaam leeft. Biologisch verouderen is het gegeven dat cellen in sommige individuen ouder zijn dan hun eigenlijke leeftijd aangeeft. Wetenschappers verzamelen steeds meer bewijs dat het risico dat mensen lopen om ouderdomsziekten te krijgen (waaronder hartziekten en sommige kankersoorten), verband heeft met de biologische leeftijd, en niet met de chronologische leeftijd.

Onderzoekers hebben een bepaald soort structuren onderzocht, telomeren genaamd, die onderdeel zijn van de chromosomen. Individuen worden geboren met telomeren van een bepaalde lengte. Deze telomeren worden in de meeste cellen korter naarmate het lichaam ouder wordt. De lengte van de telomeren wordt daardoor vaak gezien als een indicatie van biologisch verouderen.

Een studie heeft uitgewezen dat individuen die bepaalde genetische varianten droegen, kortere telomeren hadden. Zij zagen er dus biologisch ouder uit. Er is een verband tussen korte telomeren en ouderdomsziekten. Nu rijst de vraag of individuen met deze genetische varianten een groter risico lopen om dit soort ziekten te ontwikkelen.

De geïdentificeerde varianten liggen in de buurt van een gen dat TERC word genoemd. Van dit gen is bekend dat het een belangrijke rol speelt in het onderhouden van de lengte van telomeren. Volgens de studie lijkt het erop dat sommige mensen genetisch geprogrammeerd zijn om sneller ouder te worden. Volgens metingen kan dit biologische leeftijdsverschil oplopen tot 3 of 4 jaar. Tevens zou het kunnen dat genetisch vatbare mensen nog sneller verouderen dan normaal wanneer ze bloot worden gesteld aan ‘slechte omgevingen’ zoals roken, zwaarlijvigheid of gebrek aan lichaamsbeweging, waardoor ze enkele jaren biologisch ouder kunnen worden of bezwijken aan meer ouderdomsziekten.

Bron: Phys Org

[Commentaar: We staan aan de vooravond van een biomedische revolutie die de komende dertig jaar ervoor gaat zorgen dat we veel gezonder blijven en langer in goede gezondheid blijven leven. Wat dat betreft zijn de mensen die vandaag de dag leven een overgangsgeneratie. Het is dus zaak om zo gezond als mogelijk te blijven. Daarvoor is het cruciaal om plezier te maken, te ontspannen en vrij te zijn van problemen zoals angst, stress of verdriet. Maar gezonde voeding is ook van groot belang. Speciaal hiervoor heb ik een gratis rapport gemaakt waarin de belangrijkste afwegingen staan rond het al dan niet slikken van multi-vitamines. Wanneer je meer wilt weten over de wetenschappelijke onderbouwing van multi-vitamines, vraag dan het onderstaande rapport op.
Categories: Breinnieuws

No comments

The author does not allow comments to this entry