Neurowetenschappers hebben bij ratten aangetoond dat een verhoogde hoeveelheid hersenmagnesium in een nieuwe bepaalde samenstelling leervaardigheid, werkend geheugen en lange en korte termijn geheugen verbetert. Het voedingssupplement zorgde er niet alleen bij jongere maar ook bij oudere ratten voor dat de leervaardigheid verbeterde.

Magnesium is een essentieel element in het voedsel dat te vinden is in veel donkere bladgroenten zoals spinazie en in sommige fruitsoorten. Een tekort aan magnesium kan onder andere allergieën, astma en hartziekte tot gevolg hebben. Uit bevolkingsonderzoek is gebleken dat in de geïndustrialiseerde landen de helft van de bevolking een tekort heeft aan magnesium. Dit tekort neemt toe naarmate mensen ouder worden.

In 2004 is de link al gelegd tussen magnesium en de positieve invloed op het geheugen en leren. Onderzoekers hebben een nieuwe magnesiumsamenstelling ontwikkeld, magnesium-L-threonaat (MgT) genaamd, dat beter werkt dan de conventionele voedingssupplementen met magnesium.

Tijdens het onderzoek op ratten bleek dat zowel bij jongere als bij oudere ratten het ruimtelijke en het associatieve geheugen verbeterde. Om deze verandering beter te begrijpen hebben de wetenschappers veranderingen in de neuronen bestudeerd. Ze ontdekten dat in jonge en oude ratten de plasticiteit van de synapsen, de verbindingen tussen de neuronen, was toegenomen. Ook bleek de dichtheid te zijn toegenomen van de synapsen in de hippocampus, een deel van de hersenen cruciaal voor het leren en het geheugen.

Deze studie toont niet alleen aan hoe belangrijk het is een voldoende hoeveelheid magnesium in het dieet te handhaven, maar ook het nut van behandelmethoden op magnesium gebaseerd tegen verslechtering van het geheugen door ouderdom. Als normale of zelfs hogere niveaus magnesium bij mensen kan worden behouden, dan zou dat het verlies van cognitieve functies door ouderdom aanzienlijk vertragen. Misschien wordt het zelfs mogelijk om bepaalde ziekten die de cognitieve functies aantasten te voorkomen of te behandelen. Bron: Phys Org

[Commentaar: We staan aan de vooravond van een biomedische revolutie die de komende dertig jaar ervoor gaat zorgen dat we veel gezonder blijven en langer in goede gezondheid blijven leven. Wat dat betreft zijn de mensen die vandaag de dag leven een overgangsgeneratie. Het is dus zaak om zo gezond als mogelijk te blijven. Daarvoor is het cruciaal om plezier te maken, te ontspannen en vrij te zijn van problemen zoals angst, stress of verdriet. Maar gezonde voeding is ook van groot belang. Speciaal hiervoor heb ik een gratis rapport gemaakt waarin de belangrijkste afwegingen staan rond het al dan niet slikken van multi-vitamines. Wanneer je meer wilt weten over de wetenschappelijke onderbouwing van multi-vitamines, vraag dan het onderstaande rapport op.
Categories: Breinnieuws

No comments

Add Comment

Enclosing asterisks marks text as bold (*word*), underscore are made via _word_.
Standard emoticons like :-) and ;-) are converted to images.

To prevent automated Bots from commentspamming, please enter the string you see in the image below in the appropriate input box. Your comment will only be submitted if the strings match. Please ensure that your browser supports and accepts cookies, or your comment cannot be verified correctly.
CAPTCHA

Submitted comments will be subject to moderation before being displayed.