Een team onderzoekers heeft een ‘cocktail’ van verschillende nanometer afmeting deeltjes ontwikkeld die in de bloedsomloop samenwerken om kankertumoren te lokaliseren, zich eraan te hechten en te doden.

Dit onderzoek is een eerste voorbeeld van de voordelen van een samenwerkend nanosysteem om kanker te bestrijden. De wetenschappers hebben twee verschillende nanomaterialen ontwikkeld met de afmeting van slechts een paar nanometers, duizend keer kleiner dan de diameter van een mensenhaar. De nanomaterialen zijn zo klein dat ze in de bloedsomloop geïnjecteerd kunnen worden. Eén nanomateriaal was ontwikkeld om tumoren te vinden en om zich eraan vast te zetten, terwijl het andere materiaal was gemaakt om de tumoren te doden. Experimenten om dit te onderzoeken zijn gedaan op muizen.

Deze en andere wetenschappers hadden al eerder nanometer deeltjes ontwikkeld die zich kunnen hechten aan zieke cellen of die medicatie specifiek naar de zieke cellen kan vervoeren zonder daarbij gezonde cellen aan te tasten. Het is echter gebleken dat de functies van deze deeltjes regelmatig tegenstrijdig waren.

Zo zijn er bijvoorbeeld nanodeeltjes die lang in het bloed kunnen circuleren op zoek naar tumoren, maar die zich niet kunnen hechten zodra ze die tumoren hebben gevonden. Ook zijn er deeltjes die zich juist wel goed kunnen hechten, maar die niet lang genoeg in het bloed kunnen blijven bewegen om überhaupt bij een tumor te komen. Eén van de grote uitdagingen bij het injecteren van nanomateriaal is het omzeilen van het immuunsysteem van het lichaam. Het immuunsysteem zal namelijk de nanodeeltjes aanvallen.

Een vaak effectieve strategie om kanker te bestrijden is om de kanker op verschillende fronten aan te vallen. Daarom krijgt een kankerpatiënt vaak een ‘cocktail’ aan drugs toegediend. Soms werkt de medicatie samen om één aspect van de ziekte aan te pakken en soms worden juist verschillende aspecten van de ziekte aangevallen. Deze tactiek kan ook gebruikt worden met nanodeeltjes.

De onderzoekers hebben twee aparte nanomaterialen ontwikkeld. Het ene materiaal is in staat zich te hechten aan de tumor. Met behulp van infrarood licht kan dit materiaal verwarmd worden. Het andere materiaal komt op de verwarmde tumor af en valt het aan. Nog een voordeel van het andere materiaal is dat het met behulp van meetapparatuur de artsen kan laten zien hoe groot de tumor is. Bij experimenten op muizen is aangetoond dat de tumoren werden gevonden door het ene materiaal en werden verkleind door het andere. Bron: Phys Org

[Commentaar: We staan aan de vooravond van een biomedische revolutie die de komende dertig jaar ervoor gaat zorgen dat we veel gezonder blijven en langer in goede gezondheid blijven leven. Wat dat betreft zijn de mensen die vandaag de dag leven een overgangsgeneratie. Het is dus zaak om zo gezond als mogelijk te blijven. Daarvoor is het cruciaal om plezier te maken, te ontspannen en vrij te zijn van problemen zoals angst, stress of verdriet. Maar gezonde voeding is ook van groot belang. Speciaal hiervoor heb ik een gratis rapport gemaakt waarin de belangrijkste afwegingen staan rond het al dan niet slikken van multi-vitamines. Wanneer je meer wilt weten over de wetenschappelijke onderbouwing van multi-vitamines, vraag dan het onderstaande rapport op.
Categories: Breinnieuws

No comments

Add Comment

Enclosing asterisks marks text as bold (*word*), underscore are made via _word_.
Standard emoticons like :-) and ;-) are converted to images.

To prevent automated Bots from commentspamming, please enter the string you see in the image below in the appropriate input box. Your comment will only be submitted if the strings match. Please ensure that your browser supports and accepts cookies, or your comment cannot be verified correctly.
CAPTCHA

Submitted comments will be subject to moderation before being displayed.