Recent ontdekte eigenschappen van chemische systemen kunnen gebruikt worden om ‘natte computers’ te maken: vanuit de biologie geïnspireerde chemische computers. Het doel is niet de conventionele computer te vervangen door betere, maar computers te maken geschikt voor andere omgevingen. Het project wordt gesubsidieerd vanuit een opkomend Europees Technologie Programma.

Zeker niet op korte termijn zal de technologie worden toegepast in de bestaande bedrijvensoftware. Echter, de ontwikkelingen maken het in de toekomst wellicht mogelijk om computersystemen toe te passen op wetenschappelijke terreinen waar de conventionele IT tekort schiet: het besturen van moleculaire robots, nauwkeurige controle uitoefenen op chemische samenstellingen, intelligente medicatie die chemische signalen van het lichaam kan verwerken en hier op de juiste manier ter plekke op kan reageren in de lokale biochemische staat van een cel.

Een recente studie heeft aangetoond dat men een chemisch proces kan nabootsen dat veel overeenkomsten heeft met hoe zenuwcellen, of neuronen, werken. Het is wetenschappers gelukt om in een vloeistof met bepaalde chemische elementen signaaloverdracht, oftewel informatieoverdracht, plaats te laten vinden. Het chemische systeem is nu nog slechts een grove benadering van hoe neuronen werken, maar de eerste stappen zijn genomen.

Het is de verwachting van de ontwikkelaars dat, als de mens de capaciteit van het brein wil na kunnen bootsen, een chemische computer de oplossing zal bieden. Op dit moment zit de ontwikkeling van de chemische computer nog in het conceptuele stadium, maar het zal niet lang duren voor de technologie de stap naar functioneel en toepasbaar heeft gemaakt. Bron: BBC

[Commentaar: We staan aan de vooravond van een biomedische revolutie die de komende dertig jaar ervoor gaat zorgen dat we veel gezonder blijven en langer in goede gezondheid blijven leven. Wat dat betreft zijn de mensen die vandaag de dag leven een overgangsgeneratie. Het is dus zaak om zo gezond als mogelijk te blijven. Daarvoor is het cruciaal om plezier te maken, te ontspannen en vrij te zijn van problemen zoals angst, stress of verdriet. Maar gezonde voeding is ook van groot belang. Speciaal hiervoor heb ik een gratis rapport gemaakt waarin de belangrijkste afwegingen staan rond het al dan niet slikken van multi-vitamines. Wanneer je meer wilt weten over de wetenschappelijke onderbouwing van multi-vitamines, vraag dan het onderstaande rapport op.
Categories: Breinnieuws

No comments

Add Comment

Enclosing asterisks marks text as bold (*word*), underscore are made via _word_.
Standard emoticons like :-) and ;-) are converted to images.

To prevent automated Bots from commentspamming, please enter the string you see in the image below in the appropriate input box. Your comment will only be submitted if the strings match. Please ensure that your browser supports and accepts cookies, or your comment cannot be verified correctly.
CAPTCHA

Submitted comments will be subject to moderation before being displayed.