Een opvallende studie heeft het eerste bewijs geleverd dat langdurige blootstelling aan elektromagnetische straling geassocieerd met mobiele telefoon gebruik bescherming kan bieden tegen, en zelfs ontwikkeling kan omdraaien van, de ziekte van Alzheimer.

Bij een studie op muizen ontdekten wetenschappers dat blootstelling aan mobiele telefonie, vanaf de vroege volwassenheid, het geheugen van muizen beschermt die eigenlijk symptomen van de ziekte van Alzheimer zouden moeten gaan ontwikkelen. Het bleek zelfs dat de elektromagnetische golven veroorzaakt door mobiele telefoons de geheugenbeperking van oude Alzheimer muizen omkeerden.

De onderzoekers toonden aan dat de elektromagnetische golven bij oude Alzheimer muizen de opslag in de hersenen van de beschadigende proteïne beta-amyloïde vernietigden en bij jonge Alzheimer muizen werd de productie van deze proteïne voorkomen. Beta-amyloïde is een belangrijk kenmerk van de ziekte van Alzheimer. De meeste behandelingen tegen deze ziekte richten zich op deze proteïne.

Voor het onderzoek werden muizen gebruikt waarvan een deel genetisch waren aangepast zodat zij tijdens het ouder worden beta-amyloïde plaques zouden vormen en zodat ze geheugenproblemen zouden ontwikkelen die de ziekte van Alzheimer nabootst. Een ander deel was niet genetisch gemanipuleerd zodat de onderzoekers ook de invloed van elektromagnetische golven op een gewoon geheugen konden bestuderen. Met behulp van een antenne in de buurt van de kooien werd het signaal van een mobiele telefoon nagebootst.

Als blootstelling aan elektromagnetische golven zoals veroorzaakt door mobiele telefoons begon terwijl de genetisch geprogrammeerde muizen jong volwassen waren, bleek hun cognitieve vaardigheid beschermd te zijn. Bij metingen bleken ze zelfs even goed te scoren als oudere muizen zonder dementie. Als oudere Alzheimer muizen, die al geheugen problemen hadden ontwikkeld, werden blootgesteld aan de golven, verdween de geheugenbeperking. Maanden lange blootstelling aan de mobiele telefoon verbeterde het geheugen van normale muizen zelfs tot bovengemiddelde waarden. Deze geheugenverbetering duurde maanden voordat het merkbaar werd, wat suggereert dat een vergelijkbaar effect bij mensen jaren zal kosten.

Gebaseerd op deze veelbelovende ontdekking concluderen wetenschappers dat blootstelling aan een elektromagnetisch veld een effectieve, niet invasieve en drugsvrije manier is om Alzheimer bij mensen te voorkomen en te behandelen. Er wordt nu onderzocht of verschillende elektromagnetische frequenties en sterkten snellere en zelfs grotere cognitieve voordelen kunnen veroorzaken.

Daar beta-amyloïde ook wordt aangemaakt bij traumatische hersenbeschadiging, zoals voorkomt bij soldaten in een oorlog, vermoeden de wetenschappers dat de therapeutische impact van deze ontdekking verder reikt dan alleen de ziekte van Alzheimer.

Er bestaat onenigheid over of elektromagnetische golven van mobiele telefoons kan leiden tot hersenkanker. Er zijn weliswaar aanwijzingen dat de kans inderdaad groter wordt, maar de kans dat kanker in de hersenen ontstaat, is in beginsel al zo klein (minder dan 1%) dat zelfs een vergroting van de kans nog steeds heel klein blijft. Organisaties als de Wereld Gezondheids Organisatie (Engels: World Health Organization, WHO) hebben geconcludeerd dat er tot op heden geen bewijs is dat gebruik van mobiele telefoons nadelige gevolgen kan heeft voor de gezondheid. Bron: Phys Org

[Commentaar: We staan aan de vooravond van een biomedische revolutie die de komende dertig jaar ervoor gaat zorgen dat we veel gezonder blijven en langer in goede gezondheid blijven leven. Wat dat betreft zijn de mensen die vandaag de dag leven een overgangsgeneratie. Het is dus zaak om zo gezond als mogelijk te blijven. Daarvoor is het cruciaal om plezier te maken, te ontspannen en vrij te zijn van problemen zoals angst, stress of verdriet. Maar gezonde voeding is ook van groot belang. Speciaal hiervoor heb ik een gratis rapport gemaakt waarin de belangrijkste afwegingen staan rond het al dan niet slikken van multi-vitamines. Wanneer je meer wilt weten over de wetenschappelijke onderbouwing van multi-vitamines, vraag dan het onderstaande rapport op.
Categories: Breinnieuws

No comments

Add Comment

Enclosing asterisks marks text as bold (*word*), underscore are made via _word_.
Standard emoticons like :-) and ;-) are converted to images.

To prevent automated Bots from commentspamming, please enter the string you see in the image below in the appropriate input box. Your comment will only be submitted if the strings match. Please ensure that your browser supports and accepts cookies, or your comment cannot be verified correctly.
CAPTCHA

Submitted comments will be subject to moderation before being displayed.