Dit is een herdruk van nieuwsbrief #135 vrijdag 8 februari 2008

Neuro-Linguitisch Programmeren (NLP) is een manier om uit de problemen te komen. NLP gaat ervan uit dat het makkelijker is om de manier waarop je de werkelijkheid beleeft te veranderen dan de werkelijkheid zelf. Waar het in de kern om gaat is om te ontdekken op wat voor manier je je brein kan focussen op wat goed gaat in je leven. Op wat wel werkt. Hierbij wordt uitgegaan van het idee dat het brein werkt op basis van de vijf zintuigen, namelijk horen, zien, voelen, ruiken en proeven. Nu zijn deze laatste twee voor de meeste mensen zo onbewust dat we die meestal achterwege laten.

Waar het dus om gaat is te zorgen dat je negatieve voorstellingen stopt en vervangt door positieve beelden waarin je ziet dat zelfs als het een keer misgaat je toch nog ontspannen de problemen kunt oplossen. Dit is het niveau van het zien. Je brein gebruikt het zicht onder andere om beelden voor te stellen over hoe het verleden was of de toekomst zal zijn. Indien dit negatieve informatie is, krijg je een naar gevoel en problemen zoals bijvoorbeeld trauma's of een fobie.

Zaak is om dan met NLP deze negatieve beelden te neutraliseren en dan vanuit het neutrale gevoel je brein trainen om te focussen op wat goed gaat en waar je je goed door voelt. De basistechniek om dit te bereiken is de zwart/wit terugspoel techniek uit het gratis rapport over het stoppen van negatieve gevoelens.
Gevoel spreekt natuurlijk voor zich. Indien je je niet goed voelt, dan kun je met NLP dit negatieve gevoel stoppen en vervangen door een krachtig gevoel van rust, ontspanning en zelfvertrouwen. Ook hier weer geldt dat de strategie van NLP is om eerst het negatieve gevoel te neutraliseren tot een neutraal gevoel om vervolgens dit neutrale gevoel te veranderen in een positief gevoel. De stap van negatief naar positief is vaak te groot voor het brein, vandaar dat we een extra tussenstap nemen. De basistechniek voor het gevoel is de gevoel-omdraai techniek uit hetzelfde rapport.

Tenslotte is er nog het gehoor. Het klinkt een beetje vreemd maar het gehoor geeft met name onze gedachten. Eens te meer ga je met NLP aan de slag om negatieve gedachten te stoppen en te vervangen door positieve gedachten. Dit doe je door de negatieve gedachten belachelijk te maken waardoor je bewustzijn ze loslaat en laat gaan. Daarna is er plaats voor positieve gedachten zoals “ik accepteer dat ik me naar voel, maar ik blijf rustig en kalm, want ik voel me veilig”. Door deze laatste zin keer op keer in je hoofd op te zeggen, krijg je een beter gevoel.

Abonneren op de nieuwsbrief doe je met het volgende formulier:
(Nota Bene: Ik heb groot respect voor jouw privacy and zal nooit op wat voor manier dan ook jouw email met andere delen. Nooit. Je kunt altijd zonder opgaaf van redenen, zonder vragen of wat dan ook je gegevens laten verwijderen.)
Categories: NLP Nieuwsbrief Archief

No comments

Add Comment

Enclosing asterisks marks text as bold (*word*), underscore are made via _word_.
Standard emoticons like :-) and ;-) are converted to images.

To prevent automated Bots from commentspamming, please enter the string you see in the image below in the appropriate input box. Your comment will only be submitted if the strings match. Please ensure that your browser supports and accepts cookies, or your comment cannot be verified correctly.
CAPTCHA

Submitted comments will be subject to moderation before being displayed.