Dit is een herdruk van nieuwsbrief #134 donderdag 31 januari 2008

Soms als je iemand anders probeert te helpen valt er niets meer te doen dan een hart onder de riem te steken. Dat klinkt misschien een beetje weinig, maar kan toch vaak al als zeer troostend of een steun in de rug voelen. Het is nu eenmaal moeilijk om mensen te helpen die niet geholpen willen worden. De reden dat ik zulk een hoge succespercentage heb komt dan ook omdat ik alleen met mensen werk die zeer gemotiveerd zijn om te veranderen. NLP werkt alleen als je wilt. Je kunt er niet iemand tegen zijn wil mee veranderen.

Toch, zeker wanneer het gaat om een naaste of een geliefde, dan wil je meer doen. Aan de kant staan voelt ook zo machteloos. Mijn idee is dat je op zo'n moment iemand het beste kan helpen door te zorgen dat het met jou goed gaat. Als je ervoor zorgt dat je jezelf goed voelt en goede dingen doet, dan straal je dat van binnen naar buiten uit. Dat kan de ander dan inspireren om ook de nodige aanpassingen te maken. Op die manier ben je een baken uit de ellende of een rots in de branding.

Daarvoor zijn in mijn visie twee dingen noodzakelijk, namelijk je leren goed voelen om niets en goede beslissingen nemen. Dat eerste eerst. NLP zorgt ervoor dat je voldoende grip op je emoties krijgt zodat je de gepaste emotie bij de situatie kan voelen. Dat betekent niet dat je je de hele dag maar goed moet voelen, maar dat je genoeg emotionele flexibiliteit hebt om zelf de meeste tijd te bepalen hoe je je voelt. Daarnaast is het belangrijk dat je goede beslissingen neemt. NLP kan niet voorkomen dat mensen geen nare dingen overkomen. Het zorgt er alleen voor dat je er beter mee omgaat. Alleen, de meeste problemen die mensen meemaken worden veroorzaakt door slechte beslissingen die ze zelf genomen hebben. Vaak voelen mensen prima van tevoren aan of iets goed of slecht uitpakt. Vervolgens negeren ze die intuïtie met als gevolg dat men toch vaak dingen doet waarvan men eigenlijk wel wist dat het verkeerd zou aflopen.

Door goed te leren luisteren naar je onbewustzijn kun je ervoor zorgen dat de vage intuïties die we vaak aanvoelen, helder en duidelijk bewust gemaakt worden. Op die manier wordt beslissen wat je moet doen een stuk makkelijker. De truc is echter dat het alleen werkt als je je eerst goed voelt. Als je beslissingen probeert te nemen terwijl je je naar of negatief voelt, dan pakt het meestal ook slecht uit. Vandaar dat beide technieken noodzakelijk zijn voor een gelukkig leven. Eerst je goed leren voelen om niets en dan goede beslissingen nemen.

Abonneren op de nieuwsbrief doe je met het volgende formulier:
(Nota Bene: Ik heb groot respect voor jouw privacy and zal nooit op wat voor manier dan ook jouw email met andere delen. Nooit. Je kunt altijd zonder opgaaf van redenen, zonder vragen of wat dan ook je gegevens laten verwijderen.)
Categories: NLP Nieuwsbrief Archief

No comments

Add Comment

Enclosing asterisks marks text as bold (*word*), underscore are made via _word_.
Standard emoticons like :-) and ;-) are converted to images.

To prevent automated Bots from commentspamming, please enter the string you see in the image below in the appropriate input box. Your comment will only be submitted if the strings match. Please ensure that your browser supports and accepts cookies, or your comment cannot be verified correctly.
CAPTCHA

Submitted comments will be subject to moderation before being displayed.