Dit is een herdruk van nieuwsbrief #107 oorspronkelijk verzonden op maandag 18 juni 2007

Een van de boeken van dr. Richard Bandler is vertaald in het Nederlands als “de betovering van taal” waardoor NLP soms de naam gekregen heeft dat het vooral een mentale of intellectuele aangelegenheid is. Niets is minder waar. Uiteindelijk gaat het om het gevoel. Je kunt nog zo positief denken, maar als je er slecht door voelt dan heb je er weinig aan. Andersom werkt het ook. Als je volkomen negatieve nare gedachten hebt, maar je voelt je prima, is er in principe weinig aan de hand.

Om ervoor te zorgen dat het gevoel ook echt goed zit, moet je aan de slag met je brein. Want wat er ook om je heen gebeurt of wat er ook voor tegenslagen zijn, het is jouw brein die ervoor zorgt dat je voelt wat je voelt. Je brein werkt op basis van de vijf zintuigen en daarom heeft NLP dan ook technieken in huis om voor elk zintuig je goed te voelen. Een techniek om direct een naar gevoel aan te pakken, een techniek om ervoor te zorgen dat negatieve beelden vervangen worden door positieve beelden en een techniek om gepieker en nare gedachten te stoppen.

Alleen is taal wel erg makkelijk om duidelijk te maken wat de bedoeling is. Natuurlijk speelt binnen communicatie ook je lichaamshouding, je gevoel en de tonaliteit van je stem een grote rol, maar iemand precies vertellen wat de bedoeling is werkt nog steeds het beste. Uiteraard zijn er wel een aantal beperkingen. Iemand moet wel NLP willen gebruiken. Je kunt niet zo maar iemand tegen wil en dank laten NLPen.

Ook moet je goed leren welke onbewuste consequenties en bedoelingen taal met zich meedraagt. Binnen NLP noemen we dit taalpatronen en het bestuderen van deze taalpatronen is belangrijk omdat je anders onbedoeld mensen de verkeerde kant op stuurt. Iedereen kent wel de goed bedoelde adviezen van mensen in je omgeving. Met teksten als “Maak je niet druk, zo erg is het niet” probeert men tevergeefs je op te beuren. Maar omdat ons onbewustzijn “niet” niet begrijpt (denk nu maar eens niet aan een roze olifant), hoort je brein dus eigenlijk: “Joh, maak je druk, zo erg is het”. Vandaar dat ons gevoel niet opkapt van zo'n opmerking. Veel beter is “Ik weet niet wat helpt, maar realiseer je dat het op gegeven moment ook weer beter met je zal gaan”. Zo'n zin helpt iemand veel verder.

Abonneren op de nieuwsbrief doe je met het volgende formulier:
(Nota Bene: Ik heb groot respect voor jouw privacy and zal nooit op wat voor manier dan ook jouw email met andere delen. Nooit. Je kunt altijd zonder opgaaf van redenen, zonder vragen of wat dan ook je gegevens laten verwijderen.)
Categories: NLP

No comments

Add Comment

Enclosing asterisks marks text as bold (*word*), underscore are made via _word_.
Standard emoticons like :-) and ;-) are converted to images.

To prevent automated Bots from commentspamming, please enter the string you see in the image below in the appropriate input box. Your comment will only be submitted if the strings match. Please ensure that your browser supports and accepts cookies, or your comment cannot be verified correctly.
CAPTCHA

Submitted comments will be subject to moderation before being displayed.