Dit is een herdruk van nieuwsbrief #105 oorspronkelijk verzonden op vrijdag 1 juni 2007

Neuro-Linguistisch Programmeren (NLP) kent vele toepassingsgebieden. De basis van NLP is het meta-model hetgeen een model is om modellen te bouwen, om het ingewikkeld te maken. Het gevolg is dat je met NLP tal van excellent gedrag in kaart kan brengen. Meestal maak ik gebruik van de beste NLP modellen om mensen te leren snel te veranderen. Maar een ander toepassingsgebied waar ik zo nu en dan een workshop over geef is Marketing & Sales.

Nu vindt niet iedereen dat Marketing & Sales een nobele activiteit is, maar dat durf ik te betwijfelen. Het hangt er met name van af of iemand een goed product of dienst levert. Dat is een van de redenen dat ik voordat ik mensen NLP leer, eerst vraag wat men ermee van plan is te gaan doen. Indien het gebruikt gaat worden om slechte producten aan de man te brengen, dan beroep ik me op mijn ethische code die op mijn website gepubliceerd is en weiger hen NLP te leren

Maar indien iemand werkelijk een goed product heeft, dan ga ik ervan uit dat hij een morele plicht heeft om zijn uiterste best te doen om het goed te verkopen. Immers, stel dat hij halfslachtig te werk gaat en dat daardoor een potentiele koper elders een slechter product koopt. Dan ben je rechtstreeks verantwoordelijk voor het feit dat de koper met een miskoop zit. Met andere woorden: wanneer je een goed product hebt dan heb je een morele plicht om dat zo goed mogelijk te verkopen. Uiteraard moet je daarbij wel bedenken dat als iemand ondanks jouw zorg toch iets anders koopt, dat iemand natuurlijk vrij is om te kopen wat hij of zij wil. In dat geval word je van je morele plicht ontheven.

Niemand vindt het leuk om iets verkocht te krijgen, maar de meeste mensen vinden het wel leuk om dingen te kopen. Als goede verkoper gaat het er niet om Jan en alleman maar wat aan te smeren, maar om mensen te helpen een goede beslissing te nemen. Dat is een van mijn principale uitgangspunten. Als ik bemerk dat iemand bijvoorbeeld beter de NLP opleiding elders kan doen omdat het beter bij zijn verwachtingen past, dan ben ik de eerste om iemand door te sturen. Als hij dan goed terecht komt dan ben ik oprecht blij. Op de lange termijn levert dat voor iedereen het meeste op. Met recht een win-win situatie.

Abonneren op de nieuwsbrief doe je met het volgende formulier:
(Nota Bene: Ik heb groot respect voor jouw privacy and zal nooit op wat voor manier dan ook jouw email met andere delen. Nooit. Je kunt altijd zonder opgaaf van redenen, zonder vragen of wat dan ook je gegevens laten verwijderen.)
Categories: NLP Nieuwsbrief Archief

No comments

Add Comment

Enclosing asterisks marks text as bold (*word*), underscore are made via _word_.
Standard emoticons like :-) and ;-) are converted to images.

To prevent automated Bots from commentspamming, please enter the string you see in the image below in the appropriate input box. Your comment will only be submitted if the strings match. Please ensure that your browser supports and accepts cookies, or your comment cannot be verified correctly.
CAPTCHA

Submitted comments will be subject to moderation before being displayed.