Dit is een herdruk van nieuwsbrief #96 oorspronkelijk verzonden op 20 maar 2007

Neuro-Linguïstisch Programmeren (NLP) staat ook wel bekend als een gids tot geluk. NLP leert je hoe je de informatie zodanig in je hoofd kan beïnvloeden dat oude en negatieve patronen onderbroken worden en vervangen door nieuwe meer effectieve patronen. Voor mij is NLP een noodzakelijk onderdeel van leren leven dat je eigenlijk als vak op je middelbare school had moeten hebben. Maar omdat dat nog niet het geval is, is het goed om zelf de twee NLP basisvoorwaarden voor een gelukkig leven te leren:

Je goed voelen zonder aanleiding – In staat zijn om negatieve gevoelens te stoppen en zonder enige aanleiding te vervangen door een krachtig gevoel van plezier, rust en zelfvertrouwen.

Goede beslissingen nemen – NLP kan niet voorkomen dat er geen nare dingen gebeuren in je leven, maar kan je wel leren hoe je daar het beste mee om kan gaan. Toch is het zo dat veel ellende die mensen meemaken een direct gevolg is van de slechte keuzes die ze maken. Vandaar dat het belangrijk is voor een gelukkig leven om te leren hoe je van tevoren kunt weten of een beslissing goed of slecht uitpakt.

Hierbij is het echter van belang dat je rekening houdt met je eigen persoonlijkheid. Het moge duidelijk zijn dat afhankelijk van je eigen persoonlijkheid je bepaalde sterke, maar ook een aantal minder sterke kanten hebt. Vaak wordt dit in de psychologie maar ook binnen NLP vergeten en over het hoofd gezien met als gevolg dat er “onverklaarbare” problemen ontstaan. Met kennis van je Enneagramtype daarentegen weet je wat je valkuilen zijn en hoe je die kunt vermijden. Je leert hoe je stress kunt herkennen en kunt ombuigen in ontspanning. In mijn ogen onmisbare kennis en kunde voor een gelukkig leven.

Als men mij vraagt “welke drie dingen zou je mensen leren als eerste leren?” dan is het antwoord: “goed voelen zonder aanleiding, goede beslissingen leren nemen en je eigen Enneagramtype kennen.”

Abonneren op de nieuwsbrief doe je met het volgende formulier:
(Nota Bene: Ik heb groot respect voor jouw privacy and zal nooit op wat voor manier dan ook jouw email met andere delen. Nooit. Je kunt altijd zonder opgaaf van redenen, zonder vragen of wat dan ook je gegevens laten verwijderen.)
Categories: Enneagram

No comments

Add Comment

Enclosing asterisks marks text as bold (*word*), underscore are made via _word_.
Standard emoticons like :-) and ;-) are converted to images.

To prevent automated Bots from commentspamming, please enter the string you see in the image below in the appropriate input box. Your comment will only be submitted if the strings match. Please ensure that your browser supports and accepts cookies, or your comment cannot be verified correctly.
CAPTCHA

Submitted comments will be subject to moderation before being displayed.