Dit is een herdruk van nieuwsbrief #94 oorspronkelijk verzonden op zaterdag 3 maart 2007

Vaak vragen mensen mij om te verklaren hoe NLP werkt. Hoe kan het dat mensen op zo'n snelle wijze kunnen veranderen. Voor een groot deel is er natuurlijk een neurologische verklaring. Oude patronen in je brein worden op zo'n manier onderbroken en daarna vervangen door nieuwe en meer effectieve patronen dat je brein de informatie van het oude patroon definitief kwijtraakt.

Maar er speelt nog iets anders waar ik het meestal niet over heb. Met name omdat ik vind dat het veel belangrijker is om te kijken hoe je probleem oplost dan ze te verklaren. Toch blijkt dat mensen bij de een veel sneller veranderen dan bij de ander. De meeste mensen vinden het bijvoorbeeld heel moeilijk om zich naar te voelen waar ik bij ben.

Dit is een bekend verschijnsel. Niemand vindt het leuk om in een team vol chagrijnige mensen te werken. En andersom zijn teamleden die vrolijk zijn en plezier maken juist weer inspirerend. Iedereen kent situaties op het werk waar de goede sfeer in een team opeens verpest wordt doordat er een nieuw iemand het team binnenkomt die zich zeer slecht voelt.

Op een of andere manier beïnvloeden mensen elkaar zonder dat ze dat door hebben. Vaak wordt dit verklaard door non-verbale communicatie. Er zijn trainers die denken dat 80% van onze communicatie non-verbaal is. Ik denk dat dat aanzienlijk minder is en dat er iets heel anders aan de hand is. Je kunt namelijk prima de juiste non-verbale bewegingkjes maken, maar als het gevoel niet klopt wordt er moeiteloos doorheen geprikt. En andersom zonder te bewegen lukt het mij prima om de gemoedstoestand van andere mensen te beïnvloeden. Non-verbale communicatie wordt meestal ernstig overschat.

Waar bijna niemand echter rekening mee houdt is met iets dat Entrainment genoemd wordt. En dat terwijl wij er trots op zouden moeten zijn, want Entrainment is uitgevonden door niemand minder dan onze eigen Christiaan Huygens in de 17de eeuw. Hij ontdekte dat klokken op gegeven moment in fase gaan lopen als je ze naast elkaar hangt.

Op een of andere manier gaan twee op elkaar lijkende systemen zodra ze bij elkaar in de buurt zijn zich op elkaar afstemmen. Dat geldt voor klokken, maar bijvoorbeeld ook voor bij elkaar wonende vrouwen wiens menstruatie in fase gaat lopen.

Entrainment is een van de krachtigste technieken binnen NLP waarbij je er voor zorgt dat je eigen innerlijke gemoedstoestand op een positieve manier die gemoedstoestand van de ander beinvloedt. Juist door bewust gebruik te maken van Entrainment ben ik zo goed in mijn werk en is het voor mensen zo moeilijk om zich slecht te voelen waar ik bij ben. Gelukkig kan iedereen dit leren.

Abonneren op de nieuwsbrief doe je met het volgende formulier:
(Nota Bene: Ik heb groot respect voor jouw privacy and zal nooit op wat voor manier dan ook jouw email met andere delen. Nooit. Je kunt altijd zonder opgaaf van redenen, zonder vragen of wat dan ook je gegevens laten verwijderen.)
Categories: NLP

No comments

Add Comment

Enclosing asterisks marks text as bold (*word*), underscore are made via _word_.
Standard emoticons like :-) and ;-) are converted to images.

To prevent automated Bots from commentspamming, please enter the string you see in the image below in the appropriate input box. Your comment will only be submitted if the strings match. Please ensure that your browser supports and accepts cookies, or your comment cannot be verified correctly.
CAPTCHA

Submitted comments will be subject to moderation before being displayed.