Dit is een herdruk van nieuwsbrief #76 oorspronkelijk verzonden op 5 oktober 2006

Van de week kreeg ik een interessante vraag, namelijk of depressies te vermijden zijn. Het korte antwoord is ja, als je weet welke technieken je moet toepassen. Helaas worden deze technieken nog niet op de lagere school of middelbare school onderwezen. Neuro-Linguistisch Programmeren (NLP) en Neuro-Hypnotic Repatterning (NHR) leveren als het ware de gebruikershandleiding voor je brein en hoe je die het beste kan sturen.

Maar het beeld is complexer, want gegeven dat de meeste mensen niet op tijd deze NLP & NHR technieken leren, kun je er ook vanuit gaan dat je er niets aan kunt doen dat je brein zich soms problematisch gedraagt. Ik weet nog goed dat toen ik rond mijn dertigste voor het eerste deze technieken leerde, ik meteen dacht “dit had ik op mijn vijftiende moeten leren; wat een hoop ellende met ouders, vrienden, maar vooral meisjes had ik kunnen vermijden”.

Een Amerikaanse deelnemer bracht me gelukkig snel weer op aarde. Hij was jaloers dat ik al zo jong deze wonderlijke technieken leerde. Hij was vijfenvijftig toen hij voor het eerste leerde zich goed te voelen om niets.

Hoe vreemd het ook klinkt, het is vaak beter als iemand problemen als angst, depressie of woede meemaakt, omdat het diepgewortelde overlevingsmechanismen zijn. Je onbewustzijn kiest voor zo'n overlevingsstrategie in tijden van nood om te overleven. Het feit dat mensen problemen kregen, betekent ook dat ze overleefden. Het enige nadeel is dat als het onbewustzijn eenmaal een manier van overleven ziet werken, daar dan ook sterk aan vasthoudt en dat je speciale technieken nodig hebt om het onbewustzijn ervan te overtuigen betere en effectiever gedrag te vertonen.

Daarom put ik ook zoveel waardering uit dit werk wanneer ik zie hoe goed en sterk, en tegelijkertijd ontspannen en eenvoudig mensen met NLP en NHR hun leven de goede richting in sturen.

Abonneren op de nieuwsbrief doe je met het volgende formulier:
(Nota Bene: Ik heb groot respect voor jouw privacy and zal nooit op wat voor manier dan ook jouw email met andere delen. Nooit. Je kunt altijd zonder opgaaf van redenen, zonder vragen of wat dan ook je gegevens laten verwijderen.)

No comments

Add Comment

Enclosing asterisks marks text as bold (*word*), underscore are made via _word_.
Standard emoticons like :-) and ;-) are converted to images.

To prevent automated Bots from commentspamming, please enter the string you see in the image below in the appropriate input box. Your comment will only be submitted if the strings match. Please ensure that your browser supports and accepts cookies, or your comment cannot be verified correctly.
CAPTCHA

Submitted comments will be subject to moderation before being displayed.