Dit is nieuwbrief #73 van maandag 11 september 2006.

Afgelopen zaterdag heb ik weer met veel plezier de workshop Zelfontplooiing: NLP en het Enneagram gegeven. En een van de meest aansprekende zaken die daarin naar boven komt is het verschil tussen het Enneagram en NLP. Waar NLP ervan uitgaat dat je kunt veranderen in wat je wilt, stelt het Enneagram dat je met een bepaalde persoonlijkheid geboren wordt en dat je daar dan vervolgens voor de rest van je leven aan vast zit.

Dit is echter minder erg dan het lijkt. Het Enneagram gaat namelijk alleen over de stijl waarmee je dingen doet niet de inhoud. Je kunt dus nog steeds worden wie je bent. Daarnaast kun je binnen je Enneagramtype gezonder worden door de typische valkuilen van je Enneagramtype leren te vermijden.

Het is belangrijk om wanneer je aan de slag gaat met veranderingsprocessen dat je natuurlijk wel jezelf blijft. Vandaar dat het ook juist goed is dat je in je leven één Enneagramtype bent. Door de combinatie van de NLP technieken zoals die beschreven zijn in het gratis rapport Hoe Stop Je Negatieve Gevoelens dat op de site te verkrijgen is, en kennis van je eigen Enneagramtype ben je goed uitgerust om een goed leven te leiden.

Vandaar dat ik in privé sessies NLP ook altijd eerst het Enneagramtype bepaal, en andersom dat ik in privé Enneagramsessies ook altijd mensen de bijhorende NLP technieken leer. Op die manier ga je van zelfkennis naar zelfontplooiing omdat je niet alleen duidelijk wordt wat je beter kunt doen, maar ook hoe.

Een van mijn cliënte zei het mooi toen ze zei: “NLP begint waar psychologen ophouden, namelijk met concrete technieken hoe je bepaalde problemen aanpakt in plaats van alleen maar kennis van die problemen.” Door rekening te houden met de persoonlijkheid van iemand zorg je ervoor dat er een oplossing op maat komt.

Abonneren op de nieuwsbrief doe je met het volgende formulier:
(Nota Bene: Ik heb groot respect voor jouw privacy and zal nooit op wat voor manier dan ook jouw email met andere delen. Nooit. Je kunt altijd zonder opgaaf van redenen, zonder vragen of wat dan ook je gegevens laten verwijderen.)
Categories: Enneagram

No comments

Add Comment

Enclosing asterisks marks text as bold (*word*), underscore are made via _word_.
Standard emoticons like :-) and ;-) are converted to images.

To prevent automated Bots from commentspamming, please enter the string you see in the image below in the appropriate input box. Your comment will only be submitted if the strings match. Please ensure that your browser supports and accepts cookies, or your comment cannot be verified correctly.
CAPTCHA

Submitted comments will be subject to moderation before being displayed.