Dit is een herdruk van de TIOUW Nieuwsbrief #179 van donderdag 5 februari 2009

De afgelopen dagen ben ik druk bezig geweest de duizenden correctie te akkoorden in mijn nieuwe boek “Brein Training” die de redactie had voorgesteld. Een tijdrovend en intensieve klus omdat je eigenlijk over elke komma moet nadenken of er nog staat wat je bedoelt te zeggen. Wel werd me tijdens het nakijken weer eens goed duidelijk dat er twee soorten Neuro-Linguïstisch Programmeren (NLP) zijn. Aan de ene kant is er NLP waarmee je mensen uit de problemen helpt, of ervoor zorgt dat ze verder groeien en zich persoonlijk ontwikkelen. Aan de andere kant is NLP een uitgebreide methodiek om excellent gedrag in kaart te brengen. Vandaar dat men in Amerika een beter onderscheid maakt door de eerste versie van NLP “change work” te noemen. Mensen helpen de benodigde veranderingen te maken.

Het verschil komt het sterkst naar voren wanneer mensen mij vragen of ze nu de NLP opleiding moeten doen, of NLP coaching. Nu is het zo dat de meeste NLP opleidingen in Nederland meer op een soort groepstherapie lijken, dan een opleiding. Maar bij mij niet. Ik maak een duidelijk onderscheid: aan de ene kant is er de coaching waarbij je de eindresultaten leert van meer dan 30 jaar onderzoek naar de beste manier om je goed te voelen en je leven effectief richting te geven. Aan de andere kant is er de opleiding waarbij je niet alleen leert om NLP op jezelf en andere mensen toe te passen, maar waarbij je ook alle processen die op de achtergrond meespelen, zoals rapport opbouwen, taalpatronen en hypnose traint.

Dat betekent niet dat je een onbeschreven blad hoeft te zijn voordat je aan de opleiding begint, allerminst. Het grootste gedeelte van de opleiding is zelfontwikkeling. Zelfs voor de mensen die de opleiding volgen om NLP coach te worden geldt dat zij het eerst op zichzelf moeten kunnen toepassen voordat ze andere mensen kunnen leren hoe zij problemen achter zich laten en zich weer goed gaan voelen. Maar in het geval dat je hele specifieke situaties wilt oplossen, dan is het verstandiger om eerst een coachingstraject te volgen. Omdat ik er sterk van overtuigd ben dat coaching alleen fair is als het gebeurt op basis van resultaten, zijn de voorwaarden van mijn eigen coaching en van de door mij opgeleide NLP coaches meestal wel zo dat je met een laag risico kan ontdekken hoe goed NLP voor jou werkt.

NLP is heel makkelijk en eenvoudig te leren. Maar het werkt niet voor iedereen. In mijn eigen praktijk kan ik helaas voor een van de tien mensen weinig tot niets uitrichten. Gelukkig leren vier van de tien NLP na enige oefening prima te gebruiken En hebben vijf van de tien mensen NLP eigenlijk direct door. Er valt van tevoren weinig te zeggen over bij wie NLP het beste werkt of voor welke klachten NLP het beste werkt. Mijn ervaring is dat de mensen die met zeer ernstige klachten binnenkomen, relatief snel er vanaf komen, maar dat de mensen met een ogenschijnlijke onschuldige klacht juist weer langer bezig zijn om er vanaf te komen.

Misschien heeft het er mee te maken dat in het eerste geval veel sneller duidelijk wordt wat de vooruitgang is, ik weet het niet. Maar wat ik wel weet is dat aan de slag gaan en zaken aanpakken in elk geval een goede zaak is. Of het nu met NLP is of niet.

Categories: NLP Nieuwsbrief Archief

No comments

Add Comment

Enclosing asterisks marks text as bold (*word*), underscore are made via _word_.
Standard emoticons like :-) and ;-) are converted to images.

To prevent automated Bots from commentspamming, please enter the string you see in the image below in the appropriate input box. Your comment will only be submitted if the strings match. Please ensure that your browser supports and accepts cookies, or your comment cannot be verified correctly.
CAPTCHA