Dit is een herdruk van de TIOUW Nieuwsbrief #177 van maandag 19 januari 2009

Een van de standaardvragen die ik in een verkennend gesprek voor de NLP opleiding stel is: “vind je hypnose een eng woord?” Want dankzij allerlei optredens van hypnotiseurs op het podium gaan er vele broodje aap verhalen over hypnose de ronde. Gelukkig blijkt in de praktijk dat hypnose leuk, ontspannend en plezierig is. Hypnose is vergelijkbaar met meditatie- of ontspanningsoefeningen. Je komt erdoor in een andere gemoedstoestand.

In mijn nieuwe boek wordt er dan ook uitgebreid aandacht besteed aan hypnose en trance. Trance komt ook heel natuurlijk voor. Mensen die goed worden in autorijden bijvoorbeeld merken soms dat ze al tijden aan het rondrijden zijn, zonder dat ze dat al te bewust doen. Autorijden gaat namelijk veel makkelijker als je het onbewust goed kan. Ga je weer nadenken over wat je allemaal moet doen met je voeten, je handen en waar je zoal op moet letten, dan maak je het jezelf te moeilijk.

Doordat je in trance rechtstreeks met het onbewuste kan communiceren, zorg je ervoor dat je het brein duidelijk kan maken dat het nu tijd is voor verandering. Dat betekent dat Neuro-Linguïstisch Programmeer (NLP) technieken beter werken wanneer je ze combineert met trance en hypnose. Of het nu gaat om de gevoelsomdraaitechniek, of de zwart/wit terugspoeltechniek of de sexy stem techniek, op het moment dat je ze combineert met trance en hypnose dan maakt het meer impact op het brein. Vaak moet je bij dit soort technieken bijvoorbeeld terughalen wat je zag, hoorde en voelde op een moment dat het goed ging. Met hypnose komen dat soort momenten weer veel sneller, makkelijker en sterker terug.

Hypnose en trance worden vooral veroorzaakt door hypnotisch taalgebruik. Vandaar het onderdeel “Linguïstisch” in NLP. Bij NLP leer je hoe je met taalpatronen trance en hypnose kan opwekken. Hierdoor wordt je communicatie veel krachtiger. Maar omdat je niet over taalpatronen moet gaan nadenken tijdens een gesprek, geldt ook voor het aanleren van taalpatronen dat je dat grotendeels onbewust moet doen. Wanneer we spreken, vormt ons onbewustzijn de woorden die we uitspreken. Bij hypnotisch taalgebruik wordt dit deel van je onbewustzijn getraind om dat automatisch via de NLP taalpatronen te doen.

Op die manier krijg je het vermogen om je omgeving te inspireren en te motiveren. Met de juiste woorden stuur je mensen de goede richting in.

Categories: NLP Nieuwsbrief Archief

No comments

Add Comment

Enclosing asterisks marks text as bold (*word*), underscore are made via _word_.
Standard emoticons like :-) and ;-) are converted to images.

To prevent automated Bots from commentspamming, please enter the string you see in the image below in the appropriate input box. Your comment will only be submitted if the strings match. Please ensure that your browser supports and accepts cookies, or your comment cannot be verified correctly.
CAPTCHA