Dit is een herdruk van de TIOUW Nieuwsbrief #169 van vrijdag 14 november 2008

“Kun je me het vergeven?” is een vaak gehoorde vraag. Een vraag die mij bevreemdt. Eerst doet iemand anders iets verkeerds tegen me, en daarna moet ik nog eens actie ondernemen ook. “Ik vergeef het je wel, maar vergeten zal ik het nooit” is misschien nog wel erger. Dat komt namelijk hier op neer: kennelijk is er van alles gebeurd en daar gaan we nu niet meer op in, maar het wordt achtergehouden om eventueel later nog een keer te gebruiken.

Nee, het is veel beter om juist te vergeten in plaats van te vergeven. Op die manier zorg je ervoor dat het uit je eigen systeem is en de relatie weer zonder beschadigingen verder kan gaan. Maar het is makkelijker gezegd dan gedaan. Tenzij je hier een NLP techniek voor inzet. Het beste kan je namelijk in een situatie waarbij iemand iets stoms heeft gedaan in een relatie of binnen een vriendenkring de zwart/wit terugspoel techniek gebruiken. Deze techniek zorgt ervoor dat de hersencellen die vast proberen te houden aan de negatieve emotie in de war raken waardoor ze de informatie die ze nodig hebben om het nare gevoel op te roepen kwijtraken.

De eerste stap die je zet is het beeld oproepen van het einde van de nare gebeurtenis. Dit beeld maak je zwart/wit en je zet er een vrolijk deuntje bij aan. Vervolgens spoel je de vervelende gebeurtenis versneld in zwart/wit en met de vrolijke muziek terug tot voorbij het moment dat de ellende begon. Daarna haal je in hoog tempo vijf goede momenten die je met de ander meegemaakt hebt terug en zie je die beelden weer in kleur voor je. Doe dit drie tot vijf keer en je zult merken dat de emotionele lading van deze gebeurtenis sterk verminderd is of zelfs helemaal verdwenen.

Doordat de emotionele lading van het moment verdwenen is, verdwijnt ook de belangrijkheid en de serieusheid waarmee ons brein het negatieve moment probeert vast te houden. Ons brein wil zich vooral bezig houden met serieuze zaken en zodra dat verdwijnt dan heeft het brein ook sterk de neiging de hele gebeurtenis te vergeten. En dat is nu precies de beste oplossing voor “issues” die tussen mensen spelen.

Categories: NLP Nieuwsbrief Archief

No comments

Add Comment

Enclosing asterisks marks text as bold (*word*), underscore are made via _word_.
Standard emoticons like :-) and ;-) are converted to images.

To prevent automated Bots from commentspamming, please enter the string you see in the image below in the appropriate input box. Your comment will only be submitted if the strings match. Please ensure that your browser supports and accepts cookies, or your comment cannot be verified correctly.
CAPTCHA