NLP is geen wetenschap, laat ik dat duidelijk voorop stellen. Claimen dat NLP wel een wetenschap zou zijn zou van NLP alleen maar een pseudowetenschap maken. Tegelijkertijd is er ook geen sprake van alsof wetenschappelijk “bewezen” zou zijn dat NLP niet werkt. Er is in de jaren 80 weliswaar enig onderzoek naar NLP gedaan, maar dit onderzoek is van dusdanig slechte kwaliteit en zo beperkt geweest dat er geen sprake van gedegen onderzoek is. NLP is daarom simpelweg geen wetenschap.

Echter, voor NLP is het wel belangrijk om nergens tegen de wetenschap in te gaan. Want ook al is NLP geen wetenschap, NLP is wel geboren in de universitaire wereld en dient op zijn minst nergens tegen de wetenschap in te gaan. Maar met welke wetenschap dienen NLPers dan rekening te houden? En hoe goed moet je als NLPer in die wetenschap vervolgens onderlegd zijn? Om een goed antwoord op beide vragen te geven, organiseer ik een driedaagse “Wetenschap voor NLPers” training. Tijdens deze drie dagen komt elke dag een wetenschappelijke thema aan bod dat van belang is voor NLPers:

Dag 1: Het wetenschapsfilosofisch kader

Net als NLP is ook filosofie geen wetenschap, maar traditioneel wordt zij gezien als de hoedster der wetenschap en geeft filosofie de kaders aan waarbinnen een wetenschap functioneert. Het is dus belangrijk om helder voor ogen te krijgen wat het filosofisch kader voor NLP is. Op deze eerste dag wordt aan de hand van wat de grootste filosoof van de achtiende eeuw had moeten zijn (David Hume) en de grootste filosoof van de negentiende eeuw (Friedrich Nietzsche) en de grootste filosoof van de twintigste eeuw (Ludwig Wittgenstein) duidelijk gemaakt wat het filosofisch kader van NLP is. Geen oorzaak/gevolg (David Hume), geen absolutisme (Friedrich Nietzsche) en het centraal stellen van normaal gebruik van taal (Ludwig Wittgenstein).

Dag 2: Statistiek

Niets lijkt saaier te zijn dan statistiek, maar op dag twee zal ik laten zien waarom ook ik ooit die vergissing heb gemaakt. Je kan de wetenschap onderscheiden in empirische wetenschappen zoals natuurkunde, chemie en biologie en analytische wetenschappen zoals wiskunde en logica. Binnen de empirische wetenschap speelt statistiek een grote rol en binnen de menswetenschappen die voor NLP toch het meest interessant zijn, is het bijna alleen maar statistiek wat de klok slaat. Vandaar dat het van groot belang is dat NLPers beter in statistiek worden, maar dan wel de juiste versie van statistiek! Want het filosofisch kader van NLP toont meteen aan wat er mis is met de meest gangbare versie van statistiek en hoe dat botst met de uitgangspunten van NLP. Gelukkig is er echter een betere versie van statistiek, subjectieve Bayesiaanse statistiek die niet alleen perfect aansluit bij NLP maar tegelijkertijd ook wetenschappelijk volkomen onderbouwd is en klopt. Op dag twee leer je geen wiskunde, maar wel hoe je gedegen je standpunt statistisch kan onderbouwen volgens de maatstaven van subjectieve Bayesiaanse statistiek.

Dag 3: Cybernetica
NLP is voortgekomen uit de cybernetica, maar voor de meeste NLPers is cybernetica meer een term die ze een keer tegengekomen zijn dan dat ze goed op de hoogte zijn van wat erachter schuilgaat. NLP heeft vele bronnen zoals de taalfilosofie, psychotherapie als bijvoorbeeld ook het werk van Korzybski. Maar geen enkele bron is zo gedegen wetenschappelijk onderbouwd als cybernetica. Vandaar dat meer leren over de wetenschap die cybernetica is, zo goed is voor NLPers. Op dag drie gaan we dan ook aan de hand van de wetenschap cybernetica stap voor stap door NLP heen om precies aan te geven hoe je elk onderdeel van NLP volgens de cybernetica wetenschappelijk formuleert.

Wanneer je deze drie elementen, het filosofisch kader, de subjectieve Bayesiaanse statistiek en cybernetica, met elkaar verbindt, zoals we tijdens deze trainingen zullen doen, dan heb je een gedegen wetenschappelijke onderbouwing en genoeg kennis en kunde in huis om het wetenschappelijk kader van NLP te begrijpen en aan andere te kunnen uitleggen. Alle deelnemers krijgen een gratis exemplaar van mijn boek Neurosofie® en de Logica van Onzekerheid. Dus, schrijf je voor deze bijzondere training in wanneer je meer wetenschap je eigen wilt maken.

Logistieke details:

Locatie:
Centrum de Roos
PC Hoofstraat 183
Amsterdam

Data: 23, 24, 25 november 2012

Tarief: 395,- euro inc. 19% BTW

Wanneer je aan dit bijzondere programma mee wilt doen, schrijf je dan in door op de onderstaande knop te drukken en het inschrijfformulier dat dan volgt in te vullen:

Categories: NLP & Enneagram trainingen, cursussen en opleidingen

1 Trackback

Trackback specific URI for this entry

  • nlpwetenschap.nl 
    PingBack
    ...

No comments

Add Comment

Enclosing asterisks marks text as bold (*word*), underscore are made via _word_.
Standard emoticons like :-) and ;-) are converted to images.

To prevent automated Bots from commentspamming, please enter the string you see in the image below in the appropriate input box. Your comment will only be submitted if the strings match. Please ensure that your browser supports and accepts cookies, or your comment cannot be verified correctly.
CAPTCHA