Onderzoek op ratten heeft aangetoond dat cannabinoïden (synthetische marihuana) de ontwikkeling van symptomen van post-traumatisch stress stoornis onderdrukken.

Tijdens het onderzoek werd een groep ratten blootgesteld aan extreme stress waarna ze symptomen van PTSS gingen vertonen (de symptomen bij ratten komen overeen met die van mensen). De groep werd onderverdeeld in vier kleinere groepen. Eén groep kreeg geen marihuana, één groep kreeg marihuana na 2 uur, één groep na 24 uur en één groep na 48 uur.

Na een week bleken de groep die geen marihuana had gekregen en de groep die de stof na 48 uur had gekregen nog steeds PTSS symptomen te vertonen. Bovendien waren deze ratten zeer angstig. De andere twee groepen vertoonden echter geen PTSS symptomen, hoewel ook zij angstiger waren dan normaal.

Dat alle groepen wel angstig zijn, suggereert dat de marihuana de ervaring van het trauma niet verwijdert uit het brein, maar dat het specifiek de ontwikkeling van de post-trauma symptomen voorkomt. Het is opvallend dat de marihuana alleen effect lijkt te hebben wanneer het binnen een bepaalde periode na het trauma wordt toegediend.

Bron: University of Haifa

[Commentaar van Joost: Het is een gouden eeuw voor wetenschappelijk onderzoek naar het brein. We leren steeds meer, maar weten nog weinig. Tegelijkertijd heeft Neuro-Linguïstisch Programmeren (NLP) een heel eigen kijk op de werking van het brein. Deze visie is niet wetenschappelijk, maar wel effectief in de praktijk. Steeds meer worden onderdelen bevestigt door neurowetenschappers zoals bijvoorbeeld tijdslijnen, de plasticiteit van het brein en de werking van hypnose. Om meer inzicht te geven in de originele ideeën van NLP over het brein heb ik het relevante deel uit mijn standaardwerk over NLP “Breintraining: handboek voor moderne NLP” in het onderstaande gratis rapport gevat dat je op kan vragen wanneer je dat wilt.]


Categories: Breinnieuws

No comments

The author does not allow comments to this entry