Hoewel Robert Dilts een van de grote leerlingen is van Ricard Bandler en John Grinder. Hij heeft heel veel bedacht dat in meer of mindere mate later overgenomen is door meer of minder andere NLP trainers. Zijn SCORE model is daar een voorbeeld van. SCORE staat voor Sympthomen, Causes, Outcome, Resources en Effecten. SCORE is een model voor coaching.

Helaas is het een slecht model dat ook tegen NLP in gaat ondanks dat zo'n NLP icoon als Robert Dilts het bedacht. Robert Dilts bedenkt echter met regelmaat zaken die tegen NLP in gaan, zoals bijvoorbeeld ook de logische niveau's. Aan SCORE kleven de volgende problemen:

Sympthomen is een goede insteek, want NLP doet alleen aan sympthoombestrijding. Daarmee wordt meteen duidelijk dat Causes een slecht punt is. NLP zoekt nooit naar onderliggende oorzaken omdat deze oorzaken geen invloed hebben op de sympthomen. De sympthomen komen voort uit de werking van het brein. Onderliggende oorzaken hadden misschien vroeger ooit invloed op de werking van het brein, maar tijdens de coaching hebben de onderliggende oorzaken geen invloed meer omdat zij in het verleden liggen.

Goede kennis van het metamodel van NLP maakt ook meteen duidelijk dat er geen onderliggende oorzaken zijn, vandaar dat ze ook geen invloed hebben. Oorzaak/gevolg redeneringen verdraaiien de werkelijkheid volgens het metamodel en mogen geen rol spelen binnen NLP anders dan dat je ze gebruikt om cliënten te hypnotiseren zodat hun problemen verdwijnen. Vanuit het Miltonmodel weten goede NLPers namelijk dat oorzaak/gevolg een prima manier is om mensen te hypnotiseren. Maar dat is iets anders dan stellen dat ze er zijn en dat je ze als coach nodig hebt en zou moeten vinden. Wat Robert Dilts doet, is het hypnotiseren van NLP coaches om hem een fantastische NLP trainer te vinden met het gebruik van Causes in zijn SCORE model. Dat is kwalijk, want op dit niveau is belangrijker hoe het zit, dan hoe we het mooi kunnen verkopen.

Ook Outcome is een slecht onderdeel. Slechte NLP is te veel gefocust op specifieke resultaten, of uitkomsten (outcomes). Zo is, vaak ten onrechte, het SMART model ook zo populair bij slechte NLPers. Maar outcomes, uitkomsten en specifieke resultaten hebben een veel te groot risico te falen. Daarom werkt goede NLP met richting in plaats van outcomes. Wanneer je de goede richting aan je leven geeft, dan is dat een van de belangrijkste zaken die je met NLP kan bereiken en dat met praktisch geen risico goed te realiseren is. Richting is dus wel cruciaal binnen coaching. Dat mag een subtiel verschil zijn, maar het zijn juist deze subtiele verschillen die het verschil maken tussen middelmatige coaching en een topcoach.

Resources zijn prima. NLP gaat ervan uit iemand alles wat hij nodig heeft om de problemen op te lossen hij al in zich heeft in de zin dat hij eerdere ervaringen heeft gehad die bij herbeleving de oplossing bieden voor deze problemen.

Effecten is dan weer slecht geformuleerd. Uiteraard is het zo dat na goede NLP coaching zaken veranderen waardoor mensen na de coaching meer goede dingen in hun leven tegenkomen. Alleen is dat slecht geformuleerd als je daar over spreekt in termen van effecten, want dan verzand je weer in oorzaak/gevolg (cause & effect) redeneringen die de werkelijkheid verdraaiien.

Kortom, met SCORE verdien je geen punten. Het was beter geweest wanneer het SDRC geheten had. Sympthomen, Direction, Resource & Change. Maar dat was misschien moeilijker te verkopen dan het SCORE model.

Het Nederlandse standaardwerk voor NLP is Brein Training. Brein Training is bij elke boekhandel of online boekwinkel te bestellen onder ISBN nummer: 9789055992553 als je dat prettiger vinden, maar ik waardeer het natuurlijk zeer wanneer je het boekje via mijn dochteronderneming besteld.

Wanneer je Brein Training wilt bestellen, klik dan op de onderstaande button:


Of vraag eerst het gratis rapport op met daarin een preview uit “Breintraining: handboek voor moderne NLP” met het onderstaande formulier:



Categories: Encyclopedia

No comments

Add Comment

Enclosing asterisks marks text as bold (*word*), underscore are made via _word_.
Standard emoticons like :-) and ;-) are converted to images.

To prevent automated Bots from commentspamming, please enter the string you see in the image below in the appropriate input box. Your comment will only be submitted if the strings match. Please ensure that your browser supports and accepts cookies, or your comment cannot be verified correctly.
CAPTCHA